Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Świński dołek zmieni ofertę lokali gastronomicznych?

  • Autor: Adam Domagała, portalspożywczy.pl
  • Data: 29-03-2009, 16:43
Świński dołek zmieni ofertę lokali gastronomicznych?

Ze względu na tzw. świński dołek, czyli spadek podaży wieprzowiny na polskim rynku eksperci Makro Cash & Carry przewidują, że mięso tego rodzaju będzie drożało i w związku z tym w gastronomii coraz częściej będą wykorzystywane inne gatunki mięs oraz ryby.

- Ograniczenie podaży wieprzowiny w 2009 może znacząco wpłynąć na zwiększenie udziałów innych rodzajów mięsa wykorzystywanych w gastronomii. Surowce z największą szansą na wzrost to ryby i drób - mówi Leszek Jurczak, menadżer ds. klientów HoReCa sieci handlu hurtowego Makro Cash & Carry.

Obecnie prawie 50 proc. dań mięsnych serwowanych w gastronomii przygotowywanych jest z wieprzowiny. Procentowy udział pozostałych gatunków mięs kształtuje się następująco: drób 29 proc., wołowina 15 proc. W tej analizie uwzględniono również ryby, które mają w niej 6 proc. udział - wynika z analizy rynku HoReCa przeprowadzonej przez ekspertów Makro Cash & Carry.

Analiza sektora powstała w oparciu o szeroką bazę klientów sektora HoReCa sieci Makro. Klienci Makro z branży hotelarsko-gastronomicznej to około 60 tys. firm z całej Polski. Nie brakuje wśród nich zarówno dużych hoteli i ekskluzywnych restauracji, jak i pizzerii, kawiarni czy barów szybkiej obsługi. Ich właściciele lub pracownicy odpowiedzialni za zaopatrzenie odwiedzają hale Makro prawie 300 tys. razy w ciągu każdego miesiąca. Dzięki obszernej bazie danych zawierającej informacje o zachowaniach zakupowych klientów, eksperci firmy mogą obserwować zmiany na polskim rynku HoReCa.

- Zwiększająca się u konsumentów popularność tańszych ryb importowanych (panga, mintaj) przy atrakcyjnej cenie oraz zwiększająca się dostępność ryb „północnych" (np. łosoś) mogą skutecznie zwiększyć udział ryb w sektorze HoReCa kosztem wieprzowiny - mówi Leszek Jurczak. Menadżer ds. klientów HoReCa Makro przewiduje też, że wołowina to surowiec z przyszłością, jednakże wiele zależy od tego, czy odbudowa bydła ras mięsnych zostanie skutecznie dokonana w naszym kraju. Import wołowiny południowoamerykańskiej jest na razie jedyną alternatywą na tym rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 263) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH