Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!

  • Autor: Przekrój / gazeta.pl
  • Data: 22-08-2008, 14:39
Tani chleb z supermarketu nie jest nawet chlebem!

Jakość pieczywa w Polsce dramatycznie się pogarsza. Chleb kruszy się, psuje, pleśnieje, jest niezdrowy. "To oszukiwanie klientów" - mówią specjaliści.

Dziennikarz "Przekroju" odwiedził warszawską piekarnię Grzybki. Zastał tam wielką kadź, a w niej gęstą, szarą, mało apetyczną maź. Z niej powstaje dobre pieczywo. Technolog Tomasz Szymczak wyjaśnił reporterowi: - To nasz zakwas. Chleb z definicji to jest pieczywo z mąki żytniej ukwaszonej. Można dodawać do niego mąkę pszenną, nawet w dużych ilościach. Ale pieczywo wykonane w stu procentach z mąki pszennej albo z mąki żytniej nieukwaszonej, wyłącznie na drożdżach lub innych wynalazkach, nie jest chlebem.

Takie "buły" są sprzedawane w hipermarketach. Profesor Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, mikrobiolog z Politechniki Łódzkiej, krzywi się: - Czy sok z winogron wymieszany ze spirytusem to wino? Tak samo chleb z supermarketu wcale nie jest chlebem. Oni tam biorą gotową mrożoną masę, dodają drożdży, by ciasto urosło, i pieką. To ładnie pachnie, ładnie wygląda. Ale na drugi dzień kruszy się, psuje, szybko pleśnieje i jest niezdrowe. Tak naprawdę to jedno wielkie oszustwo!

W Polsce nie ma jednak żadnych norm określających, co to jest chleb. Nie ma też konieczności podawania składu pieczywa.

Tajemnica dobrego wypieku tkwi właśnie w zakwasie: - Profesor Włodarczyk-Kierczyńska odkryła, że znajdują się w nim szczepy pięciu bakterii mlekowych (z rodzaju Lactobacillus) i dodatkowo drożdże. Razem ta mieszanka wywołuje fermentację związków zawartych w cieście. Zdaniem badaczki prowadzi to do eliminacji związków rakotwórczych, w tym azotanów, azotynów i toksyn pleśniowych. Fermentacja chlebowego ciasta unieszkodliwia także obecny w mące kwas fitynowy.

Szymczak dodaje: - Fermentacja dobrego zakwasu daje dobre proporcje kwasu mlekowego i octowego. Chleb można ocenić po konsystencji. Po przekrojeniu powinien się ciągnąć, niemal lepić się do noża. No i ma specyficzny zapach kwasu octowego. Ale niepiekarz może mieć kłopoty z jego rozpoznaniem.

Prawdziwe pieczywo jest niestety drogie - do 12 złotych za bochen.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • do AT 28-08-2008, 11:34:
AT, zgadzam się z Tobą. Odbiorca i klient chcą tanio, to producent musi kombinować, żeby nie ponosić strat. A nasi drodzy odbiorcy liczą na to, że mu dostawca sfinansuje całą promocję i jeszcze da coś ponad to. Odbiorcy zachowują się jakby nie prowadzili sprzedaży, tylko wynajem lokali handlowych - dawaj kasę i wsio.
Klienci tracą na tych wojnach cenowych, a że mało kto czyta etykiety - kupują chemię i dziwią się, kiedy media odkrywają Amerykę - że np. wędliny są nastrzykiwane solanką.
  • asmodean 27-08-2008, 13:41:
AT, racja. klienci chca kupowac "chleb" za 50 groszy a potem zdziwienie ze jakosc nie taka. Ostatnio widzialem "kielbase" w sklepie za 7,99 zl w promocji. lepiej nie wiedziec z czego byla zrobiona. ale oczywiscie byli chetni to cos kupic. oferta sieci handlowych opiera sie tylko na zapotrzebowaniu klienta. a klienci chca taniej kielbasy i chleba. nie obcodzi ich jak to jest zrobione.
  • AT 27-08-2008, 10:53:
Jakoś nikt nie pisze, czy chce płacić 12 zet za bochen. Jakość niestety kosztuje. Trwa wojna handlu o klienta. Namnożyło się super- i hiper-marketów, jak nigdzie indziej na świecie. Płaci za to przede wszystkim producent, zmuszany przez sieci handlowe do ciągłego obniżania ceny. Czy to jest korporacja zachodnia, czy polska, czy wschodnia nie robi żadnej różnicy. Skończmy z tymi fobiami.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 208) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.