Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Skarby Regionów - nowa marka własna w portfolio Tesco Polska

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 17-07-2014, 21:04
Tesco wprowadza staropolską markę własną
Marka własne Skarby Regionów z Tesco. fot. Tesco

Tesco mocno inwestuje w rozwój marki własnej. Sieć wprowadziła właśnie do sklepów wędliny pod marką "Skarby Regionów". Przedstawiciele Tesco zapewniają, że tworząc nową linię produktów private label sięgnęli po receptury z początku XX w. Co ma podkreślić jakość sprzedawanych wędlin i nawiązywać do tradycyjnych, lokalnych smaków.

Marki własne cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. W zeszłym roku ich udział na rynku FMCG w porównaniu z rokiem 2012 wzrósł o 1,5 pkt. proc.

„Chcąc spełnić rosnące wymagania klientów, tworząc nową gamę wędlin „Skarby Regionów" Tesco sięgnęło po staropolskie receptury pochodzące nawet z 1904 roku oraz po informacje zebrane przez etnografów. W efekcie powstała gama składająca się z 13 produktów z Galicji, Wileńszczyzny, Wielkopolski, Śląska, Mazowsza i Kaszub. - informują przedstawiciele Tesco Polska. Klasyczne receptury i starannie dobrane składniki nowych produktów z linii „Skarby Regionów" to zupełna nowość w asortymencie Tesco.

- (...) zależy nam na tym, aby tworzone przez nas marki były smaczne, oryginalne i aby nasi klienci chętnie do nich wracali - mówi Ewa Rogozińska, menadżer kategorii wędlin. - „Skarby Regionów" zostały przygotowane według staropolskich, sprawdzonych receptur i powinny zadowolić nawet klientów z najbardziej wymagającymi kubkami smakowymi - dodaje Rogozińska.

Tesco podkreśla rodowód wykorzystanych receptur. Klienci ciekawi smaku lokalnych przysmaków z Mazowsza mogą spróbować „Szynki ciechanowskiej". To gotowana szynka wieprzowa, okryta naturalną przędzą. Według etnografa dra Tomasza Czerwińskiego przepis pochodzi z Mazowsza Starego.

Miłośnicy klasycznych smaków z Galicji w nowej gamie znajdą aż 5 produktów - „Kiełbasę dawniej słońcem podsuszaną", na którą przepis pochodzi z „Monografii powiatu myślenickiego" z 1970 roku, „Krakowski boczek zawijany" i „Krakowską wędzonkę zawijaną"- które można znaleźć w publikacji „Krakowskie Wyroby Wędliniarskie" z 1926 roku, „Krakowską kiełbasę polędwicową", „Salceson Lachów Sądeckich" pochodzący z książki „Chleb nasz powszedni czyli Kuchnia Lachów Sądeckich" z 2009 roku.

„Krajeński pasztet z cielęciną", „Szynka z młodego wieprza", „Kiełbasa gospodarza z gęsiną" to najstarsze przepisy w całej gamie. Zawdzięczamy je książce „Kucharz Wielkopolski - praktyczne przepisy." z 1904 roku.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Gość 21-07-2014, 14:02:
Tesco, jak wiadomo, jest staropolskie...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH