REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Turyści powinni uważać na to, co jedzą i piją w beskidzkich kurortach

  • Autor: PAP
  • Data: 18-08-2009, 19:46

Kontrola inspektorów śląskiej inspekcji handlowej w lokalach gastronomicznych w Wiśle, Ustroniu i Szczyrku ujawniła między innymi przeterminowane towary oraz złą jakość potraw i drinków.

REKLAMA

Wyrywkowa kontrola objęła kilka lokali. - Wyniki są bardzo złe, gorsze od zeszłorocznych - powiedziała we wtorek rzecznik Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach Katarzyna Kielar.

W jednej z placówek na 16 sprawdzonych partii mięsa aż 15 było przeterminowanych nawet o rok. W kolejnej, na 22 sprawdzone partie towarów 13 było przeterminowanych od trzech dni do blisko 2,5 roku.

Inspektorzy ujawnili, że w drinkach na 100 ml deklarowanej zawartości wódki brakowało nawet 25 ml alkoholu, a na 200 ml soku w drinku brakowało 82 ml. - W lokalach nie przestrzegano deklarowanych gramatur lub w ogóle ich nie określano. Przykładowo podano 90 g pieczywa zamiast deklarowanych 200 g. W dwóch porcjach piersi z kurczaka, które miały ważyć po 150 g, niedowaga wynosiła 16 i 25 g, w trzech porcjach 150 g frytek brakowało niemal jednej trzeciej, a porcja 200 g pstrąga w istocie ważyła 54 g mniej. Oferowane w karcie menu soki okazały się w rzeczywistości nektarami - powiedziała Kielar.

Kontrolerzy zwrócili uwagę na niewłaściwą segregację towarów w urządzeniach chłodniczych - lody przechowywano z mięsem hamburgerowym i mrożonymi pierogami, kurczaka z mrożona rybą, kaszankę z grzybami wraz z ciastem francuskim i mrożonymi warzywami.

Kielar dodała, że wśród nieprawidłowości ujawniono również: wydawanie niewłaściwych paragonów fiskalnych, gdzie zamiast wyszczególnienia nazw konkretnych potraw podano tylko ogólnikowo "dania barowe", posługiwanie się wagami z wygasłymi cechami legalizacji, a także brak orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych. W jednym z lokali stwierdzono używanie nazwy wprowadzającej w błąd konsumentów - "pstrąg z potoku" okazał się wypatroszonym i zamrożonym pstrągiem hodowlanym.

Za stwierdzone nieprawidłowości inspektorzy nałożyli cztery mandaty. Skierowali też cztery wnioski do sądu. Kontrole usług gastronomicznych nadal trwają.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH