Unilever Food Solutions rozpoczyna autorski program Menu Bez Tajemnic
W maju bieżącego roku w Bistro MELON, na warszawskim SGH ruszył ogólnopolski program firmy Unilever Food Solutions, którego celem ma być „odtajnienie" menu w restauracjach, barach i jadłodajniach. Dodatkowe informacje na temat zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów oraz kalorii w daniach pomogą konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji żywieniowych.
Z badań World Menu Report przeprowadzonych między innymi Polsce przez Unilever Food Solutions wynika, że blisko 88% osób jadających poza domem odczuwa potrzebę uzyskania dodatkowych informacji na temat serwowanych dań.
Menu Bez Tajemnic to program, mający zachęcać restauratorów i właścicieli lokali gastronomicznych do umieszczania w swoim menu bardziej szczegółowych informacji niż te, do których przywykliśmy. Jest on świadomym nawiązaniem do doświadczeń producentów żywności, którzy już od paru lat umieszczają na swoich produktach tego typu informacje.
- Chcielibyśmy, aby restauratorzy umieszczali w swoich menu przy poszczególnych daniach co najmniej informacje na temat zawartych w nich węglowodanów, białka, tłuszczów i kalorii, a także informacje o tym, w jakim procencie zaspokajają one dzienne zapotrzebowanie na te składniki odżywcze - tłumaczy Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!