Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

V Forum RSiH: Przestarzały system szkolenia pracowników to jedna z barier rozwoju handlu

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 15-10-2012, 16:46
V Forum RSiH: Przestarzały system szkolenia pracowników to jedna z barier rozwoju handlu

Rozpoczynając debatę Biznes bez barier podczas V Forum Rynku Spożywczego i Handlu Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności zasygnalizował, że w raporcie PKPP Lewiatan wyliczono 366 barier prawnych i administracyjnych, które utrudniają prowadzenie biznesu w Polsce. Minister Dariusz Bogdan, podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki wskazał z kolei, jak wiele barier w ostatnich latach zostało usuniętych.

Uczestnicy debaty jako największe utrudnienia w prowadzeniu swoich firm wymienili koszty pracy w tym koszty związane ze świadczeniami ZUS, urlopami macierzyńskimi i zwolnieniami lekarskimi, które w skrajnych przypadkach potrafią sięgać 2 lat. Drugą grupą problemów wskazywaną przez panelistów były kwestie związane z systemem szkolnictwa i kształceniem ustawicznym.

Jak podkreśliła Renata Juszkiewicz, prezes POHiD przygotowanie zawodowe pracowników do pracy w handlu jest na bardzo słabym poziomie, bo programy nauczania, z których korzystają są przestarzałe. Dlatego sieci handlowe na własny koszt szkolą pracowników, tak by spełniali oni wymagania obecnego rynku pracy. - To są bardzo duże koszty. Inwestujemy je, bo tego wymaga od nas rynek - stwierdziła Renata Juszkieiwcz.

Kolejna grupa barier wskazywana przez uczestników forum związana była z regulacjami prawnymi takimi jak określanie przez gminy umiejscowienia punktów sprzedaży alkoholu, o czym wspomniał Leszek Wiwała, prezes PVA oraz niewydolność polskiego systemu sądowniczego. - Nasze fabryki pracują na trzy zmiany, a sądy tylko do godz. 16. To powoduje, że wymiar sprawiedliwości nie nadąża za potrzebami biznesu - stwierdził Marian Owerko, prezes Bakallandu.

Andrzej Gantner dodał, że 50 proc. wszystkich zafałszowań żywności wynika z braku jednolitej interpretacji przepisów, a nie ze względu na umyślne działania producentów.

Odnosząc się do tak sformułowanych stwierdzeń minister Dariusz Bogdan powiedział, że misją Ministerstwa Gospodarki jest tworzenie w Polsce najlepszych warunków do prowadzenia działalności gospodarczej w porównaniu z innymi krajami europejskimi. - Deregulacja nie jest słowem pusty. Czynimy próby zmniejszania barier gospodarczych. Każdy kraj w czasach kryzysu stara się deregulować, by obniżyć koszty funkcjonowania biznesu i pobudzić go do działania. W unijnych standardach zapisano limit zmniejszenia obciążeń administracyjnych o 25 proc. - mówił minister Bogdan.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH