Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Gdańsku obchodzono V Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

  • Autor: PAP
  • Data: 29-05-2011, 19:17

Kiełbasa gburska, żurawina przecierana i konfitura z truskawek kaszubskich - m.in. te produkty okazały się hitami V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego. Impreza, mająca służyć promocji regionalnych potraw i produktów, odbyła się w niedzielę w Gdańsku - informuje PAP.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego organizowane jest co roku od pięciu lat przez samorząd wojewódzki. Impreza miała miejsce w Parku Oliwskim, w sąsiedztwie Katedry Oliwskiej. Na kilkudziesięciu stoiskach ustawionych nieopodal kościoła odwiedzający mogli posmakować i kupić produkty oraz tradycyjne potrawy powstające na całym Pomorzu.

W ramach imprezy odbył się także konkurs, w którym jury wybrało najsmaczniejsze - jego zdaniem - produkty. Przyznano kilkanaście nagród, m.in. za kiełbasę gburską przygotowaną przez Dorotę Łosińską z Karsin, żurawinę przecieraną autorstwa Marii Jońcy z Dębnicy Kaszubskiej czy konfiturę z truskawek kaszubskich przygotowaną przez "Stowarzyszenie kobiet Zgorzałego" ze Stężycy.

Jury wybrało też kilka potraw i produktów, które będą reprezentowały region pomorski w XI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Ten ogólnopolski konkurs zostanie rozstrzygnięty na targach Polagra Food, które odbędą się w pierwszej połowie września w Poznaniu. Pomorskie reprezentować będzie na nim m.in. zupa z dyni po chłopsku czy placki ziemniaczane z konfiturą mermecką.

Promocja potraw przyrządzanych według starych, tradycyjnych receptur jest jednym z zadań samorządów wojewódzkich. Pomorskie może się poszczycić aż 113 zarejestrowanymi produktami tego typu, co daje mu pozycję lidera w Polsce. Na krajowej liście, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi, jest obecnie ok. 800 produktów.

Tylko w tym roku na pomorską listę tradycyjnych produktów regionalnych wpisane zostały m.in.: kaszubski kuch marchewny, wieprzowina w słojach z Żuław, szmurowana, czyli duszona na wędzonce kapusta, pierśnik dębogórski, powiślańska śliwka w occie, kukle kaszubskie oraz gołąbki z pęczaku z grzybami.

Produkt ma prawo zgłosić do listy każdy wytwórca: przedsiębiorstwo, stowarzyszenie czy osoba prywatna. W Pomorskiem wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Aby znaleźć się liście, trzeba m.in. udowodnić, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH