Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Handel

W hipermarkecie na Śląsku sprzedano 1,5 tony "skażonej" wieprzowiny

Duży supermarket na Śląsku na początku stycznia br. sprzedał około 1,5 tony wieprzowiny, która mogła być skażona dioksynami - poinformował w piątek Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.


Autor: PAP
Data: 14-01-2011, 19:03

Związek wyjaśnił, że mięso to pochodziło z Niemiec z landów Dolna Saksonia, Hamburg, Nadrenia, Północna Westfalia oraz Saksonia-Anhalt.

Jak mówił szef weterynarii, Inspekcja Weterynaryjna po raz pierwszy została powiadomiona w tzw. systemie RASFF (system ostrzegania o możliwości pojawienie się skażonej żywności) o wyprodukowaniu w Niemczech pasz na bazie skażonego dioksynami tłuszczu.

Pasze te zostały sprzedane hodowcom trzody i drobiu. Trafiły one do prawie 400 niemieckich gospodarstw rolnych, ale także sprzedano je dwóm odbiorcom we Francji i Danii.

Związek zaznaczył, że do czwartku nie było żadnej informacji od strony niemieckiej (w systemie RASFF), że jakiekolwiek skażone produkty mogły trafić do Polski. Podkreślił, że jednak nadzór weterynaryjny został wzmożony i Inspekcja Weterynaryjna pobiera dodatkowe próbki do badań od mięsa sprowadzanego z Niemiec.

"Poprosiłem Inspekcję, by przejrzała dokumenty handlowe zakładów, nad którymi mamy nadzór. Wysłaliśmy ponadto zapytanie (...) czy do Polski dotarły świnie czy też mięso" - powiedział Związek. Zaznaczył, że ze wstępnych informacji od strony niemieckiej wynikało, że było to mięso w ilości ok. 1,5 tony, które trafiło do jednego ze sklepów sieci handlowej.

Po tym sygnale została przeprowadzona kontrola w tym sklepie wielkopowierzchniowym. Stwierdzono, że mięso to zostało wprowadzone do handlu 3 stycznia, z datą ważności do 7 stycznia i zostało ono w całości do tego dnia rozprzedane. Jak potwierdził Związek, chodzi o supermarket na Śląsku, znajdujący się w powiecie tyskim.

Jak powiedział PAP Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny Grzegorz Hudzik, postępowanie wyjaśniające w tej sprawie prowadzi powiatowy inspektor sanitarny w Tychach. "Problemem będzie to, że ponieważ całe mięso poszło w obrót detaliczny, nie będziemy w stanie ustalić wielkości potencjalnego zarażenia" - wskazał inspektor.

Hudzik potwierdził, że cała partia mięsa trafiła tylko do jednego punktu sprzedaży, a w magazynie supermarketu nie zostały żadne próbki, na podstawie których można by przeprowadzić badania. "Trudno spodziewać się, żeby jeszcze coś zostało, zapewne (mięso - PAP) podlegało już konsumpcji" - zaznaczył. Dodał, że ewentualne efekty działań tyskiego sanepidu mogą być znane w przyszłym tygodniu.

więcej informacji:

Janusz Związek RSS ALERT    /    dioksyny RSS ALERT    /    skażona żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • jasiu 2011-01-15 21:49:08
    Polscy rolnicy produkują za drogo więc markety sprowadzają tańsze i sprzedają w promocji a to że stare śmierdzące i z dioksyną to nieważne i tak mają specjalne względy u wszelkich inspekcjii bo tylko Polski rolnik musi miec świadectwo od weterynarza i inne dokumenty tylko nie opowiadajcie bzdur że 1,5 tony,,do marketów przychodzą transporty 20 tonowe i na koniec DLACZEGO NIE PODANO W KTÓRYM MARKECIE SPRZEDAJĄ TRUCIZNE
  • wasyl 2011-01-16 06:29:49
    Z niemiec i innych krajów sprowadzają wszystkie markety. Wytrują nas jak myszy. Wszystko mięso w marketach jest pryskane by się nie psuło. Mochery kupują a potem sraja w domu i nie wiedzą po czym.
  • ja 2011-01-16 06:34:43
    W marketach i mięsko z exsportu jest nastrzykiwane i dlatego tańsze. Z Niemiec Dani i Holandi najczęsciej mięso jest sprowadzane z młodych Loch. Wszystkie maciory z Niemiec sprzedają się w Polsce najczęsciej w carfurze
  • ads 2011-01-17 09:24:36
    wasyl 200% racji
  • Helga 2011-01-17 10:34:22
    I wszyscy się zes....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.170.48
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.