REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Olsztynie powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

  • Autor: PAP
  • Data: 23-12-2011, 15:37

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu, stworzyło Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, dzięki której chcą promować swoje produkty i starać się o środki unijne.

REKLAMA

Nowa organizacja samorządu gospodarczego ma reprezentować interesy przedsiębiorców korzystających z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywujących tradycje i dziedzictwo kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla.

"Liczymy, że powołanie samorządu pomoże nam w promocji naszych produktów w znacznie większym zakresie niż dotąd. Jeśli nie zaczniemy działać szerzej, to przegramy z wielkimi marketami, które już poczuły szanse związane ze sprzedażą żywności naturalnej" - powiedział PAP Tadeusz Kawa, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie.

Przedsiębiorcy liczą m.in. na zdobycie przez izbę środków finansowych, które pozwolą na otwarcie w stolicy regionu stałego punktu sprzedaży produktów wytwarzanych przez przedsiębiorstwa zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie sprzedają je jedynie na lokalnych targach i kiermaszach oraz we własnych firmach.

Zdaniem Igora Hutnikiewicza z biura jakości i znaków regionalnych warmińsko-mazurskiego urzędu marszałkowskiego w Olsztynie, dzięki powstaniu izby wojewódzki samorząd zyskał znaczącego partnera w realizacji strategicznego programu poprawy jakości gastronomicznej i hotelowej.

Jak podkreślił Hutnikiewicz, izba gospodarcza będzie miała możliwości sięgania po środki unijne w latach 2014-2020. "Dotychczas wielu przedsiębiorców produkujących żywność naturalną czy tradycyjną działało zupełnie samodzielnie, nie łącząc się nawet w lokalne grupy producenckie" - powiedział Hutnikiewicz.

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Warmii, Mazurach i Powiślu należy blisko 100 podmiotów: głównie gospodarstwa agroturystyczne, piekarnie, restauracje, zajazdy, karczmy, ekofarmy, tawerny, smażalnie ryb, zakłady przetwórcze owoców i warzyw, pierogarnie oraz gospodarstwa rybackie.

Województwo warmińsko-mazurskie wstąpiło w 2005 r. do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego i było jej pierwszym polskim członkiem.

Oprócz prestiżu i możliwości posługiwania się logo sieci, członkostwo daje również prawo do umieszczania informacji o sobie na stronie województwa i Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Firmy wpisane na listę mogą też bezpłatnie reklamować się w regionalnych folderach promocyjnych, a także uczestniczyć w regionalnych imprezach promocyjnych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH