Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

WPHI w Sofii: Sieci handlowe w Bułgarii często poszukują zagranicznych dostawców

  • Autor: portalspozywczy.pl, Paulina Bełżecka
  • Data: 10-10-2013, 15:12
WPHI w Sofii: Sieci handlowe w Bułgarii często poszukują zagranicznych dostawców
Dr Grażyna Chorążykiewicz, pierwszy radca i kierownik WPHI Ambasady RP w Sofii. Fot. WPHI

Szanse na wzrost sprzedaży na rynku bułgarskim mają takie produkty jak: przetwory mleczarskie, słodycze, jaja. W sprzedaży na tym rynku mogą wspierać naszych eksporterów dobre kontakty z sieciami handlowymi, ponieważ lokalni producenci nie zawsze są w stanie zapewnić dostawy dużej ilości towarów do sklepów - ocenia Grażyna Chorążykiewicz, pierwszy radca i kierownik WPHI Ambasady RP w Sofii.

- W Bułgarii produkcja mleka, a co za tym idzie przetwórstwa jest na bardzo niskim poziomie. Mała produkcja mleka częściowo kompensowana jest importem mleka w proszku, który to import w ostatnich latach zwiększał się. Polska jest dominującym dostawcą tego produktu na runek bułgarski - mówi Grażyna Chorążykiewicz.

Poza tym produktami, które w opinii WPHI w Sofii mają potencjał stopniowego zwiększania eksportu są sery żółte i różnego rodzaju serki do smarowania. - Tutejszy konsument powoli przyzwyczaja się do innych niż bułgarskie smaków. Mimo, że trudno tutaj oczekiwać gwałtownego wzrostu, wydaje się, iż w dłuższej perspektywie będzie tu mieć miejsce trwała rosnąca tendencja - mówi kierownik WPHI.

Kolejnym produktem, który ma szanse na wzrost sprzedaży w Bułgarii jest masło. Zdaniem Grażyny Chorążykiewicz, obecnie rynek ten, poza miejscowym masłem o niskiej jakości, opanowany jest głównie przez masła z Niemiec. Obecne są również masła z Francji, Holandii, Danii oraz Polski.

- Porównanie cen na rynku hurtowym i detalicznym oraz stosunek jakości i ceny wskazuje, iż przed polskimi masłami jest możliwość większej ekspansji na ten rynek. W ramach nabiału ważną pozycją polskiego eksportu są oczywiście także jaja kurze - mówi nasza rozmówczyni.

- Interesujące są również różnego rodzaju gotowe artykuły spożywcze, na przykład czekolady, słodycze etc. - dodaje.

Jak mówi, lokalni producenci nie zawsze są w stanie zapewnić dostawy do sieci handlowych, co może być szansą dla polskich eksporterów.

- W przypadku niektórych produktów, w odniesieniu do których bułgarska produkcja jest rozdrobniona, sieci sklepów spożywczych mają trudności w znalezieniu miejscowych dostawców zdolnych do zapewnienia odpowiednich ilości towarów i szukają ich za granicą, w wielu przypadkach znajdują ich w Polsce - mówi Grażyna Chorążykiewicz.

- Wiadomo jednak, że współpraca z sieciami jest trudna, jak również handel tradycyjny ma mniej więcej równe do nowoczesnego znaczenie, w zależności oczywiście od produktu, w związku z czym polskie firmy szukają zarówno kontaktów z sieciami, jak i dystrybutorów - dodaje.

Przeczytaj także:

WPHI: Bułgaria może być alternatywą dla producentów mięsa wołowego

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH