Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wywiad z Dacianem Ciolosem, komisarzem UE ds. Rolnictwa - Problemem jest niestabilność cen surowców

  • Autor: Paulina Bełżecka, portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2011, 10:42
Wywiad z Dacianem Ciolosem, komisarzem UE ds. Rolnictwa - Problemem jest niestabilność cen surowców
Dacian Ciolos, komisarz UE ds. Rolnictwa

- W perspektywie długoterminowej konieczne jest zwiększenie produkcji, ponieważ popyt rośnie szybciej niż podaż - i to niewątpliwie oznacza nacisk na podnoszenie cen - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl z Dacian Ciolos, komisarz UE ds. Rolnictwa.

(...)

Jednym z największych problemów w ostatnich miesięcy są wysokie ceny żywności. Czy Komisja jest w stanie zatrzymać ten proces?

W rzeczywistości większym problemem niż ceny żywności jest niestabilność i nieprzewidywalność cen surowców. Nigdy nie będziemy w stanie kontrolować pogody - i zawsze będą jakieś wahania, ale możemy tak prowadzić naszą politykę, żeby uniknąć wyolbrzymienia wpływu tych zmian, np. poprzez spekulacje, a także zapewnić różne formy bezpieczeństwa (np. poprzez płatności bezpośrednie albo nowy pakiet na wypadek kryzysu na rynku) tak, by rolnicy nauczyli się żyć z tymi wahaniami. I w tym sensie w niektórych sektorach rynek futures może być jedną z opcji, która pozwoli rolnikom zniwelować ryzyko.

Co jednak może zrobić Unia by zapobiec wzrostowi cen surowców rolnych i cen żywności w przyszłości?

W perspektywie długoterminowej konieczne jest zwiększenie produkcji, ponieważ popyt rośnie szybciej niż podaż - i to niewątpliwie oznacza nacisk na podnoszenie cen. W tym kontekście, na pewno nie jest intencją Komisji uniemożliwianie wzrostu produkcji rolnej w Europie, niemniej jednak musimy pomóc w ukierunkowaniu wzrostu tak, by był nastawiony na potrzeby rynku i żeby był zrównoważony.

W latach 80-tych i 90-tych obserwowaliśmy, jak potężne fundusze są wydawane na nadwyżki - oraz kontrolę produkcji nabiału, cukru, skrobi ziemniaczanej, wina (prawa sadzenia) i zbóż. Ta epoka to przeszłość. Nie jest w naszym interesie wracać do tego typu podejścia.

Będzie nam w szczególności zależało na innowacjach i postępie w praktykach rolniczych w przyszłości, nasze działania będą zachęcać do transferu wiedzy i technologii z laboratorium bezpośrednio „na pola", do producentów rolnych.

To jednak zmiany w polityce Unijnej doprowadziły do deficytu i gwałtownego wzrostu np. cen cukru? Polski rząd kilka miesięcy temu proponował 15-proc. zwiększenie produkcji tego surowca.

Wzrost produkcji cukru był przedmiotem dyskusji podczas Rady Rolnictwa w maju i ta debata wyraźnie pokazała, że taka propozycja nie uzyska większości kwalifikowanej.

Co w takim razie można zrobić?

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • leper 19-09-2011, 06:29:
inne są problemy rolnictwa w starych krajach Unii Europejskiej a inne w Polsce....Na Polskie rolnictwo komisarz ma za słaby....łeb
w Polsce trzeba być z PS Lu żeby to zrozumieć....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH