REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zakaz handlu w niedzielę mógłby wzmocnić tradycyjny handel

  • dlahandlu.pl
  • Autor: dlahandlu.pl
  • Data: 18-06-2010, 10:23
Zakaz handlu w niedzielę mógłby wzmocnić tradycyjny handel

Zdecydowana większość przedstawicieli lokalnych sieci handlowych zapytanych przez portal dlahandlu.pl opowiedziała się za wprowadzeniem zakazu handlu w niedzielę. Ich zdaniem najważniejsze argumenty przemawiające za to: wolne dla pracowników, lepsza organizacja pracy oraz zwiększenie sprzedaży w pozostałe dni tygodnia.

REKLAMA

Przedsiębiorcy nie obawiają się spadku przychodów. - Wręcz przeciwnie, uważam, że sklepy osiedlowe zanotowałyby wyższą sprzedaż. - uważa Grzegorz Szymczak, prezes sieci sklepów spożywczych Agap. Przypuszcza on, że kupujący chętniej robiliby zakupy w pozostałe dni tygodnia. -Kiedy sklepy były nieczynne w niedziele, sytuacja handlu tradycyjnego była bardziej korzystna. Nasza sieć stara się zwracać uwagę konsumentów na ten problem. Temat poruszamy w wydawanym przez nas regionalnym miesięczniku konsumencko-społecznym A-zetka - podsumowuje prezes Agapu.

Pomysł zakazu handlu w ten dzień tygodnia popiera również Stanisław Andrzejczuk, prowadzący sieć sklepów spożywczych "Grosik" w Międzyrzecu Podlaskim. - Zatrudniam 30 osób. Wolny dzień w niedzielę usprawniłby organizację pracy sklepów. Wszelkie działania w tym kierunku uważam za głos zdrowego rozsądku. Dla handlu tradycyjnego byłaby to dobra wiadomość, dla dużych sieci handlowych - nie.

Innego zdania jest Wojciech Gach, prezes Zarządu "Społem" Powszechnej Spółdzielni Spożywców w Zakopanem. - Nie powinno się ingerować w to, czy w danej miejscowości ma pracować handel, czy też sklepy mają być zamknięte. O tym, czy otwieramy sklepy, powinien decydować miejscowy samorząd oraz sam podmiot. Sprawa jest szczególnie czuła w Zakopanem, które żyje z turystów, przybywających do nas sezonowo. Musimy zarabiać w takich szczytach, po to by przetrwać "martwy" sezon. Co parę dni mamy innego klienta, przybysza, który nie obsłużony w niedzielę oznacza dla nas konkretną stratę. Poza tym klienci-turyści domagają się ciągłości sprzedaży - podsumowuje prezes
zakopiańskiej spółdzielni.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jami 19-06-2010, 16:26:
Skąd ta tendencja do popadania w skrajności. To nie jest sprawa dla wladz. Jeśli chemy chronić pracowników, to zupełnie wystarczy zasada, że w niedzielę moze pracowac tylko właściciel.
Swoją drogą smętne będą te niedziele, gdy wszystko będzie pozamykane. Szybko się to wszystkim znudzi.
  • Iza 18-06-2010, 20:10:
Nalezy wspierać małych przedsiębiorców,są to małe rodzinne firmy,dzieki czemu jast mniej bezrobotnych.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH