Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakończyła się trzecia edycja Targów Gastrosilesia 2014

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2014, 14:00

Zakończyła się trzecia edycja Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014. Chorzowska Gastrosilesia 2014 zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.

Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów czy też Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności w pokazach kulinarnych serwując dwa różne i wyjątkowe dania.

W Centrum Kulinarnym przez cały czas odbywały się pokazy kulinarne. Szefowie Kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska przeprowadzili pokaz „Hanysy kontra Kaszubi" (Tomasz Nowak i Sebastian Humski kontra Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Powszechnym za-chwytem i zainteresowaniem cieszyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika. Wielkim wydarzeniem kulinarnym było też gotowanie dziczyzny czyli kuchnia myśliwska w nowoczesnym wydaniu (Sebastian Humski i Tomasz Nowak).

Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów, odbywającym się tez w Centrum kulinarnym, była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło w konkursie: I Kulinarny Puchar Śląska.

W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro - Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros,(Przewodniczący Jury), Dariusz Wójcik (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, a także Śląski Kurator Oświaty i reprezentant organizatora - Adam Wagner. Zwycięska ekipa: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz staż do wyboru: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.

W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta w obecnych czasach, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady te zgromadziły pełen komplet słuchaczy.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH