Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zakończyła się trzecia edycja Targów Gastrosilesia 2014

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 19-09-2014, 14:00

Zakończyła się trzecia edycja Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego Gastrosilesia 2014. Chorzowska Gastrosilesia 2014 zgromadziła ponad 2000 odwiedzających gości, a także ponad 60 wystawców zarówno z kraju jak i zagranicy, wśród których znaleźli się eksperci i firmy, wyznaczające standardy i trendy w branży gastronomicznej.

Targi Gastrosilesia to wydarzenie niekomercyjne (cały dochód jest przeznaczony na organizację targów). Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli min.: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Gospodarki, Miasto Chorzów czy też Stowarzyszenie Euro-Toques Polska.

Twarzami kampanii medialnej targów byli: zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz jego uczestnik Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności w pokazach kulinarnych serwując dwa różne i wyjątkowe dania.

W Centrum Kulinarnym przez cały czas odbywały się pokazy kulinarne. Szefowie Kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska przeprowadzili pokaz „Hanysy kontra Kaszubi" (Tomasz Nowak i Sebastian Humski kontra Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Powszechnym za-chwytem i zainteresowaniem cieszyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika. Wielkim wydarzeniem kulinarnym było też gotowanie dziczyzny czyli kuchnia myśliwska w nowoczesnym wydaniu (Sebastian Humski i Tomasz Nowak).

Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów, odbywającym się tez w Centrum kulinarnym, była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło w konkursie: I Kulinarny Puchar Śląska.

W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro - Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros,(Przewodniczący Jury), Dariusz Wójcik (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, a także Śląski Kurator Oświaty i reprezentant organizatora - Adam Wagner. Zwycięska ekipa: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz staż do wyboru: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w jednym z sieci hoteli Sylehotels: Arsenal Palace.

W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje min. na temat: jak pozyskać i utrzymać klienta w obecnych czasach, o sposobach pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też o technikach zdrowego żywienia w sektorze budżetowym czyli jak komponować zdrowy jadłospis i obniżyć koszty poprzez minimalizacje strat. Wykłady te zgromadziły pełen komplet słuchaczy.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 386) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.