Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Zła koniunktura w branży gastronomicznej

  • Autor: Parkiet
  • Data: 07-05-2011, 10:36
Zła koniunktura w branży gastronomicznej

Rok 2010 był kolejnym trudnym okresem dla polskiego rynku gastronomicznego. Po części przyczynił się do tego trwający kryzys gospodarczy, który zmusił konsumentów do oszczędności. Na złą koniunkturę w branży gastronomicznej wpłynął też zbieg niesprzyjających okoliczności, w tym długa i ostra zima oraz katastrofa samolotu prezydenckiego. Znaczącej poprawy restauratorzy spodziewają się dopiero w 2012 r., wynika z raportu „Rynek HoReCa w Polsce 2011. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2011–2013” - podaje Parkiet.

Tylko co piąta placówka gastronomiczna, spośród 600 biorących udział w badaniu, oceniła ubiegłoroczną sytuację na rynku gastronomicznym jako lepszą niż w 2009 r. Aż czterokrotnie więcej było niezadowolonych. Jak czytamy w Parkiecie, odsetek restauratorów twierdzących, że koniunktura w branży była gorsza lub zdecydowanie gorsza wzrósł natomiast do 66 proc., czyli o 5 pkt. proc. w stosunku do sytuacji z 2009 r.

Właściciele lokali gastronomicznych winą za to obarczali głównie kryzys i rosnące bezrobocie, które przyczyniły się do mniejszej liczby klientów jedzących poza domem oraz do zmniejszenia wydatków dotychczasowych bywalców restauracji. Cześć z nich jako przyczynę wskazała także wzrost cen i rosnąca konkurencję.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • znawca 09-05-2011, 17:41:
To Twoje piwo można już kupic z kija za 3-4 zł / 0,5l. wiec nie opowiadaj dyrdymałów. Pozatym piwo sie nie nalewa samo, nie schladza sie samo, energii do schlodzenia nie pobiera z powietrza, a zmywarka tez potrzebuje pradu i wody. Pozatym chcialbys siedziec jeszcze przy czystym stoliku i w przyjemnym otoczeniu? Wiecej nie trzeba tlumaczyc. Nie masz bladego pojecia o Horece, to juz wiesz z postu Restauratora.
  • Restaurator 08-05-2011, 21:34:
Franek, prosze Cie komentuj cegos o czym nie masz bladego pojecia. Nie ma restauracji ,ktora " wytworzy" drugie danie za za 5 pln! No a uwaga o obiedzei dla 4-osobowej rodzina za 10pln....no coz ...Powodzenia Franku.
  • Franek 3 07-05-2011, 14:47:
Jest jedna przyczyna słabości gastronomii, wysokość cen. Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego zupa której koszt wytworzenia wynosi 1-2 złote kosztuje 6-10 zł, dlaczego drugie danie którego koszty wytworzenia wynoszą 3-5 złotych w restauracji kosztuje 15-45 złotych, nawet piwo koszt zakupu w beczce 0,5 l około 1,5 zł a dla konsumenta 7-12 zł.Przecież piwo tylko się nalewa a jego cena wzrasta od 5-8 razy? Dziękuję więc i idę do domu aby zjeść obiad który moja żona ugotuje dla 4 osób za 10 zł dla wszystkich.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH