Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Blue Frog: Nowa marka AmRest wchodzi do Polski (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-10-2017, 10:31
Blue Frog: Nowa marka AmRest wchodzi do Polski (wywiad)
Sylweriusz Faruga, President Blue Frog

18 pażdziernika w CH Wroclavia wystartuje pierwsza w Polsce restauracja Blue Frog AmRestu. Koncept od kilku lat dynamicznie rozwija się w Chinach, a teraz ma w planach podbój rynków Europy Centralnej. Co charakteryzuje tę markę i dlaczego to dobry moment na jej debiut na polskim rynku? Portalspozywczy.pl pyta o to Sylweriusza Farugę, Presidenta Blue Frog.

Portalspozywczy.pl: 18 pażdziernika w CH Wroclavia wystartuje pierwsza w Polsce restauracja Blue Frog AmRestu. Marka prężnie rozwija się na rynku chińskim. Czym charakteryzuje się ten koncept i jaka jest jego historia?

Sylweriusz Faruga, President Blue Frog: Pierwsza restauracja blue frog powstała w Szanghaju w 1999 r. Widząc duży potencjał  marki, w 2012 r. AmRest kupił sieć 11 restauracji i w kolejnych latach konsekwentnie ją rozwijał. Obecnie w Chinach mamy już 41 lokali i tempo nowych otwarć stale rośnie. Generalnie ten rok jest dla nas przełomowy - niedawno otworzyliśmy pierwszy lokal w Europie: 19 września ruszył blue frog w Madrycie, a lada chwila marka zadebiutuje w Polsce. Plany na przyszły rok są również ambitne, zwłaszcza w kontekście budowy nowych restauracji.

Marka specjalizuje się w kuchni amerykańskiej, wzbogaconej o wyjątkowe nuty azjatyckie. Mieszają się tutaj również inne wpływy, takie jak włoskie, dalekowschodnie czy śródziemnomorskie. W ofercie znajdują się m.in. burgery, steki czy mięsa z grilla. Kładziemy duży nacisk na wybór alkoholi, a także na ciekawą ofertę koktajli dla dzieci.

Wyróżnikiem blue froga jest również  sam koncept. Mówimy, że jest to restauracja kameleon. Lokal zmienia się w zależności od pory dnia, co widać będzie  m.in. od strony menu, wystroju, gry świateł, a nawet doboru specjalnej muzyki. 

Dlaczego akurat teraz AmRest zdecydował się na debiut tej marki w Polsce?

Jesteśmy przekonani, że to właściwy moment. Polski rynek gastronomiczny jest na dobrym etapie rozwoju, a konsumenci są coraz bardziej świadomi. Mamy też spore doświadczenie. Chcemy przełożyć to na Polskę, a być może docelowo na Europę Centralną.

Z naszych obserwacji wynika też, że w Polsce mamy rewelacyjne restauracje i bary, ale mało miejsc, w których obie te rzeczy dałoby się dobrze połączyć. A to nam się udało zrobić w koncepcie Blue Frog w Chinach.

Czy menu w Polsce będzie przenoszone 1:1?

Polskie menu zbudowane jest na kanwie menu chińskiego z domieszką niektórych pomysłów z Hiszpanii. Przenoszenie 1:1 pewnych rzeczy z innego rynku byłoby obarczone dużym ryzykiem. Core produktów będzie taki, jak w Chinach czy Hiszpanii, ale będą też modyfikacje. Przykładowo Hiszpanie w naszej restauracji nie oferują zup. W Polsce w menu znajdą się zupy, ponieważ my je bardzo lubimy – podobnie jak Amerykanie. Postrzeganie kuchni amerykańskiej w każdym kraju jest zresztą trochę inne.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH