Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Konsumencka ocena jakości potraw oferowanych przez restauracje o charakterze regionalnym

Tradycje kulinarne są jednym z wyróżników danego regionu i mają duży wpływ na zwiększenie jego atrakcyjności turystycznej. W wielu regionach do produkcji żywności wykorzystuje się podobne surowce, a specyfika kuchni regionalnej polega na ich wyjątkowej metodzie łączenia, stosowaniu innych technik kulinarnych, sposobie serwowania lub nazewnictwie. Regionalne potrawy różnią się więc od siebie i często – ze względu na szczególny sposób wytwarzania i niepowtarzalne walory sensoryczne – stają się wizytówkami regionów.

  • Źródło

Autor: Joanna M. Dziadkowiec, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 2 (119)
Data: 21-10-2019, 14:40

Polską kuchnię dzieli się na dziesięć regionów kulinarnych: Beskidy, Pomorze i Kaszuby, Wielkopolskę, Podhale, Śląsk, Galicję, Warmię i Mazury, Mazowsze, Kresy [19]. Zarówno w świadomości konsumentów, jak i w literaturze funkcjonują też inne podziały, które wskazują na specyfikę kulinarną subregionów lub grup etnicznych zamieszkujących ten region. W kontekście tradycyjnej kuchni można więc mówić także o kuchni góralskiej, wielkopolskiej, śląskiej, kaszubskiej, mazurskiej, małopolskiej i galicyjskiej [1], podhalańskiej, kurpiowskiej i podlaskiej [27], tradycjach kulinarnych poszczególnych województw [24], a nawet konkretnych miast [5].

Jednym z regionów o bogatej i zróżnicowanej tradycji kulinarnej jest Małopolska. Stolicą regionu jest Kraków, który na przestrzeni wieków, podobnie jak cała Małopolska, doświadczył wielu zmian politycznych i administracyjnych. W okresie zaborów Małopolska została podzielona. Część została w Królestwie Polskim, a część południowa znalazła się w zaborze austriackim pod nazwą Galicja. Obszar ten, ze względu na mieszkającą tam ludność ukraińską i żydowską, a także silne wpływy austriackie i węgierskie, wykreował bardzo charakterystyczną kuchnię galicyjską [32]. Galicyjskie tradycje kulinarne nie są jednolite, można zauważyć geograficzny podział kuchni galicyjskiej m.in. na kuchnię podhalańską, huculską, krakowską (małopolską, zachodniogalicyjską) i lwowską (wschodniogalicyjską) [26].

Pod względem turystycznym szczególne znaczenie ma kuchnia podhalańska, zwana także góralską, która w połączeniu z autentycznym i żywym folklorem góralskim, kultywowanym na co dzień w wielu miejscowych rodzinach, stała się wizytówką regionu. Dziedzictwo kulinarne Małopolski można rozpatrywać jako dwie tradycje kulinarne, które składają się na obraz tego, co można współcześnie uznać za produkty i potrawy regionalne. Jest to tradycyjna kuchnia chłopska, która wywarła największy wpływ na współczesne nawyki żywieniowe mieszkańców regionu, oraz kuchnia dworska. Na małopolską kuchnię wpływ miały także inne kultury, których przedstawiciele zamieszkiwali ten region, charakterystyczne są zwłaszcza wpływy kultury żydowskiej czy też wschodniej [31].

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.131.97
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.