Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mateusz Gessler: Restauratorzy podążają za trendami, a nie za sezonowością (wywiad)

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2017, 10:45
Mateusz Gessler: Restauratorzy podążają za trendami, a nie za sezonowością (wywiad)
fot. materiały prasowe

Moja filozofia i funkcjonowania moich restauracji jest prosta – skąd są Twoje geny, to jedz. Uważam, że w głównej mierze powinniśmy sięgać po dania i produkty z regionu, z którego pochodzimy, bo to jest najlepsze dla naszego organizmu – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Mateusz Gessler, właściciel restauracji Warszawa Wschodnia, Ćma oraz Warszawski Sen. Okazją do rozmowy była konferencja prasowa poświęcona kampanii wizerunkowej Pasaży Tesco, w której restaurator pełni rolę ambasadora.

Co Pana zdaniem pojawi się na talerzu w tym sezonie? Jakie trendy kulinarne będą najpopularniejsze?

Myślę, że warto skupić się przede wszystkim na jedzeniu sezonowym. Po lecie następuje moment, w którym trzeba zmienić jadłospis i przygotować go w taki sposób, aby pomógł nam nabrać energii i z uśmiechem na twarzy pozwolił przetrwać zimę. Polecam sięgnąć m.in. po dynię, grzyby, kasze, śledzia, który ma w sobie dużo kwasów Omega 3. Moim zdaniem ważniejsze od trendów jest patrzenie na konkretny sezon i produkty, które w danym okresie są najświeższe i najlepsze.

W społeczeństwie zwiększa się zainteresowanie trendem prozdrowotnym, czy w związku z tym zmienia się podejście klientów do oferowanego w Pańskich restauracjach menu, skoro coraz więcej osób jest na dietach?

Restauracja jest miejscem, które przede wszystkim ma sprawić osobom ją odwiedzającym ogromną przyjemność z jedzenia. Jeśli ktoś jest akurat na diecie i przez to ma zakazane spożywanie wielu różnych produktów, nie ma co szukać w lokalu, bo zwyczajnie z wielu dań w menu będzie zmuszony zrezygnować. Jestem zwolennikiem zachowania równowagi w swojej diecie, proponuje np. przez 6 dni przestrzegać ściśle swojej diety, a raz w tygodniu pozwolić sobie zgrzeszyć w kuchni, ponieważ organizm potrzebuje radości z jedzenia, dostarczenia cukru, smaku soli i wielu innych. Natomiast jeśli regularnie postawimy na zbilansowane posiłki a nie jedzenie śmieciowe, wówczas żadna dieta pełna wyrzeczeń nie będzie potrzebna i pozwoli nam to odżywiać się zdrowo i przyjemnie.

Jest Pan właścicielem trzech restauracji. Jak ocenia Pan rynek gastronomiczny w Polsce?

Nie jestem w stanie ocenić całej Polski, ale rynek warszawski owszem. Rynek stale zmienia się. Z tego co obserwuję, restauratorzy w głównej mierze podążają za trendami, a nie za sezonowością. Moja filozofia i funkcjonowania moich restauracji jest prosta – skąd są Twoje geny, to jedz. Uważam, że w głównej mierze powinniśmy sięgać po dania i produkty z regionu, z którego pochodzimy, bo to jest najlepsze dla naszego organizmu. A druga sprawa, to wspomniana już przeze mnie sezonowość. W danej chwili arbuz jest pyszny, ale w zimie on już nie będzie smakować jak teraz. Zauważmy, że bombę witamin znajdziemy w rokitniku, dereniu, żurawinie, które aktualnie są zbierane i są dużo lepszym rozwiązaniem niż np. sięganie po pastylki lub inne wspomagacze będące uzupełnieniem diety.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH