Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Od początku założyliśmy sobie, że idziemy po "gwiazdkę" – wywiad z współwłaścicielem restauracji Senses

  • Autor: Jakub Szymanek, Anna Wrona, portalspozywczy.pl
  • Data: 29-09-2017, 12:10
Od początku założyliśmy sobie, że idziemy po
Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses. Fot. PTWP

– W restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin nie mogą pojawiać się w karcie menu propozycje odtwórcze. Szef kuchni musi być artystą i wykreować potrawy – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Janiszewski.

Restaurator wiosną tego roku poszerzył swoje portfolio o kolejne miejsce na warszawskiej mapie kulinarnej – Genesis. Obecnie prowadzi 9 lokali, w tym wyróżnione gwiazdką Michelin – Senses. W rozmowie z portalem opowiedział, dlaczego zamienił branżę deweloperską na gastronomiczną. Jak wyglądały jego początki w nowej roli, a także o sukcesach i ciemnych stronach wynikających z otrzymania wyróżnienia przez jeden z najpopularniejszych przewodników gastronomicznych na świecie.

Portalspozywczy.pl: Jak rozpoczęła się Pańska przygoda z gastronomią?

Krzysztof Janiszewski: Przygoda z gastronomią wzięła się od mojego hobby. Od zawsze lubiłem gotować, chociaż nie mam żadnego wykształcenia ani przygotowania gastronomicznego. Całe moje życie zawodowe skupiało się wokół budownictwa i inwestycji deweloperskich, natomiast kuchnia pozostawała pasją. Uwielbiam podróżować i istotnym elementem moich wypraw zawsze było odkrywanie nowych smaków i poznawanie najróżniejszych produktów kulinarnych. Ponad 5 lat temu, podczas jednego z moich wyjazdów, poznałem producenta najlepszych szynek na świecie, który zaproponował mi współpracę. Szynka Joselito nie była wtedy znana na naszym rynku, dlatego postanowiłem poszukać więcej produktów jak np. ryby, sery, wina. Otworzyłem swój pierwszy sklep przy ulicy Mokotowskiej z produktami kuchni śródziemnomorskiej. I pojawił się problem, ponieważ klienci nie znali tych smaków i nie chcieli ich kupować w ciemno. W ten sposób powstał Tapas Bar, gdzie można było wszystko spróbować na miejscu i później kupić do domu. Pomysł został zaakceptowany przez konsumentów, więc stworzyliśmy kolejny Tapas Bar. I tak krok po kroku moje przygody kulinarne rozwijały się w poszczególnych segmentach rynku kulinarnego. Od restauracji z gwiazdką Michelin, poprzez stołówkę przy ul. Wołowskiej, Prima Pasta przy Placu Wilsona, Plato w Wilanowie, Ole i najmłodsze dziecko – Genesis przy Placu Europejskim. A dopełnieniem tego będzie stoisko w Hali Gwardii – Fiesta i Siesta.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH