REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Organic Coffee rozwija sieć kawiarni. Chce także ruszyć z coffeetruckiem (wywiad)

  • Autor: AW, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-11-2016, 10:52
Organic Coffee rozwija sieć kawiarni. Chce także ruszyć z coffeetruckiem (wywiad)
Fot. Nastya Bessonova

– Chcielibyśmy uruchomić ok. 10 kawiarni do końca przyszłego roku. To sprawi, że nasz rozwój będzie zauważalny, ale jednocześnie bezpieczny i stabilny, co jest wyjątkowo ważne przy tak kapryśnym rynku, jakim jest sektor spożywczy ekologiczny. Na wiosnę planujemy też otwarcie naszego pierwszego coffeetrucka – zapowiada Ewelina Błaszczyk, pomysłodawczyni i współwłaścicielka sieci Organic Coffee.

REKLAMA

Jak koncept kawiarni z żywnością ekologiczną certyfikowaną wpisuje się w polski rynek kawiarniany?

Zarówno rynek kawiarniany, jak i rynek żywności ekologicznej to sektory rozwijające się obecnie w naszym kraju. Oba stale notują spore przyrosty i obu branżom daleko jeszcze do poziomu krajów europejskich. To wynikło z badań, jakie przeprowadzaliśmy, opracowując koncept sieci kawiarni z żywnością ekologiczną ponad 2 lata temu. Takie dane nastrajają pozytywnie. Owszem, istnieją bariery, takie jak zmieniona jakiś czas temu stawka podatku VAT na kawę i herbatę oraz generalnie zmiany gospodarczo-polityczne zachodzące w naszym kraju, a także ogromna konkurencja na rynku kawiarnianym, ale nie powoduje to nagle drastycznego spadku zainteresowania rynkiem.

Jak obecnie wygląda rozwój sieci?

Mamy 6 lokali w Warszawie i Krakowie, z czego 2 jednostki są nasze, a 4 franczyzowe. Prowadzimy w tej chwili zaawansowane rozmowy w sprawie otwarcia kolejnych kawiarni. W tym roku i w przyszłym skupiamy się na rozwoju sieci głównie poprzez franczyzę, nie wykluczając jednak również otwarć naszych jednostek. Chcielibyśmy uruchomić ok. 10 kawiarni do końca przyszłego roku – to ilość, która sprawi, że nasz rozwój będzie zauważalny, ale jednocześnie bezpieczny i stabilny, co jest wyjątkowo ważne przy tak kapryśnym rynku, jakim jest sektor spożywczy ekologiczny. Na wiosnę planujemy otwarcie naszego pierwszego coffeetrucka.

Restauracje i inne placówki gastronomiczne zmieniają menu na zdrowsze i ekologiczne. Czy potwierdzacie ten trend?

Z pewnością stale i nieprzerwanie rośnie świadomość Polaków dotycząca zasad zdrowego (lub zdrowszego) odżywiania się, zwłaszcza w dużych miastach. Między innymi z tego też powodu powstaje ogromna ilość wegańskich i wegetariańskich restauracji, a także pozycji wegańskich w portfolio znanych marek (niekojarzących się nawet ze zdrową żywnością) oraz wzrastające procentowe wartości sprzedaży produktów ekologicznych. To dobre trendy, niech utrzymują się jak najdłużej.

Zmienia się również pozytywnie umiejętność obcowania Polaków z gastronomią – wychodzimy częściej, wydajemy więcej na dobrą żywność, potrafimy bardziej docenić dobre jakościowo i estetycznie podane dania. Czytamy etykiety, co zmusza nawet największe marki rynku FMCG do kontrolowania składu swoich produktów. Jeszcze wiele lat pracy przed nami, ale jesteśmy już bliżej niż dalej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 329) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH