Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prawo w gastronomii: Biznes gastronomiczny może bardzo ucierpieć na zakazie handlu w niedziele (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-04-2017, 12:14
Prawo w gastronomii: Biznes gastronomiczny może bardzo ucierpieć na zakazie handlu w niedziele (wywiad)
Piotr Jankowski, radca prawny i autor bloga "Prawo w gastronomii"

O tym, jak zakaz handlu w niedzielę może wpłynąć na gastronomię i czy właściciele gastronomii w centrach handlowych mają szansę zmienić warunki najmu rozmawiamy z Piotrem Jankowskim, radcą prawnym i autorem bloga "Prawo w gastronomii".

– Czy zakaz/ograniczenie handlu w niedzielę może mocno uderzyć w gastronomię?

Piotr Jankowski:  – Oczywiście. W przypadku lokali w centrach handlowych wystarczy spojrzeć na dane przygotowane w raporcie PWC "Skutki zakazu handlu w niedzielę dla centrów handlowych i całej branży". Wskazuje się tam, że obroty gastronomów mogą spaść o 451 mln, zaś zapotrzebowanie na pracę o 1837 miejsc pracy. Z kolei w opinii Polskiej Rady Centrów Handlowych do projektu ustawy wskazuje się, że gastronomia może stracić do 15% swoich obrotów, a zapotrzebowanie na pracowników zmniejszy się o ok. 2000. Nie trudno przewidzieć, że brak obecności klientów w dniu, który przyciąga największe tłumy, wpłynie na tę branżę w sposób ze wszech miar negatywny. Nieco inaczej wygląda to w przypadku gastronomii zlokalizowanej poza centrami handlowymi.

Dodać trzeba, że sieci gastronomiczne postanowiły wejść do centrów handlowych z uwagi na rozmiar potencjalnej klienteli. Rozłożenie niedzielnego dnia handlowego na inne dni w tygodniu nie zrekompensuje tej straty, która przecież może być dość znaczna i w efekcie doprowadzić do braku rentowności danego miejsca, a w konsekwencji jego zamknięcia.

– A jak takie zmiany mogą wpłynąć na gastronomię zlokalizowaną poza centrami handlowymi, "przy ulicy"?

– W mojej ocenie okoliczność ta będzie względnie obojętna, ewentualnie w niewielkim zakresie in plus. Należy to ocenić pod kątem szeregu czynników. Z usług gastronomicznych w centrach handlowych korzysta się przecież niejako przy okazji czynności zakupowych. Klient, który chce spędzić czas z rodziną i zjeść obiad w restauracji, zawsze będzie poszukiwał lokali położonych „przy ulicy”, bez względu na to czy zakaz jest, czy też go nie ma. Zwrócić uwagę należy także na czynniki pogodowe, które w centrum handlowym nie mają znaczenia, zaś przy wyborze oferty lokalu „przy ulicy” już tak. Pytanie zatem, czy klient, który nie będzie mógł zrobić zakupów w niedzielę, będzie miał ochotę na spędzenie czasu wolnego w lokalu gastronomicznym? Odpowiedź na pewno jest twierdząca, ale czy będzie to zauważalny trend? To już ciężko mi określić. Może przecież być też tak, że mając więcej czasu, potencjalny klient spróbuje własnych sił w kuchni.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Herbuzielonapietruszka 21-04-2017, 13:51:
Temat artykułu powinien brzmieć "Duże sieci gastronomiczne przestaną zarabiać tyle co by chciały"
Prowadzę restauracje, nie jest mi po drodze z obecnym rządem, ale w tej ustawie widzę nadzieję na zwiększenie niedzielnego obrotu o 50-100%. Osobiście sam zakaz handlu w niedzielę mi trochę psuje szyki w pracy, ale mam nadzieję że zrekompensuje mi to liczba gości. A co do rodzinnych niedzielnych wypadów do centrum handlowego - mam rodzinę i wiem, że w niedzielę nie jedzie się na zakupy tylko by spędzić wspólnie czas, bo niestety nie wszyscy mieszkają w Warszawie, Wrocławiu czy Poznaniu i często gęsto centrum handlowe to jedyna "atrakcja" niedzielnego popołudnia. Tak więc niech sieciówki nie płaczą - obniżą niezauważalne standard i na swoim wyjdą. A co się tyczy pracowników - zapotrzebowanie na wykwalifikowanego pracownika jest i będzie, tak więc niech się nie martwią, praca się znajdzie.
  • czesław 21-04-2017, 13:05:
Może pora przypomniec pisowi, co obiecywał w kampanii - że będzie stał murem za polskim handlem. Bo jeśli przepchną tę ustawę, to małe sklepy franczyzowe, a to jest większość wśród małych sklepów, padną
  • michal 20-04-2017, 23:20:
Jak się w niedzielę zamkną żabki, groszki czy małpki, to co się stanie z tymi 500 tysiącami ludzi, którzy tam pracują?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 987) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH