Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tomasz Sobierajski: Jedzenie służy różnym celom społecznym (wywiad)

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 26-01-2018, 13:15
Tomasz Sobierajski: Jedzenie służy różnym celom społecznym (wywiad)
Tomasz Sobierajski, socjolog, badacz, adiunkt w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego

– W restauracjach na najwyższym, światowym poziomie kelner poprosi osobę próbującą robić zdjęcie, by tego nie robiła. Niepisana etykieta jest taka, że zdjęć w tej restauracji się nie robi. Nikt nie wyjmuje telefonu, ani tym bardziej nie kładzie go na stół. Przyjęło się, że fotografowanie jedzenia nie jest zbyt eleganckie – mówi Tomasz Sobierajski, socjolog, badacz, adiunkt w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego.

Portalspozywczy.pl: Jakie funkcje pełni jedzenie oprócz funkcji podstawowej – dostarczania energii i składników?

Tomasz Sobierajski, socjolog, badacz, adiunkt w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego:

Jedzenie dostarczało nam energii i głównie temu służyło w czasach jaskiniowych, kiedy nie było zbudowanych złożonych społeczności. Potem służyło już bardzo różnym celom społecznym. Pozwala nam kogoś do siebie przekonać, gdy dla niego ugotujemy albo go ugościmy. Może być afrodyzjakiem lub drogą, by kogoś w sobie rozkochać („Przez żołądek do serca”). Jedzenie bywa też elementem prestiżu. Od bardzo dawna jest przyporządkowane do klasy społecznej. Ludzie się chwalą, że coś jedzą lub czegoś nie jedzą. Z punktu widzenia społecznego jedzenie składa się więc z mnóstwa elementów.

Jedzenie coraz częściej  trafia też social media. Dlaczego?

Social media służą do tego, żeby kreować swój własny wizerunek. To, jakie jedzenie ktoś przedstawia i w jakich miejscach bywa, buduje jego wizerunek. Jeśli ktoś fotografuje się w dobrych restauracjach przy dobrze podanym jedzeniu, daje sygnał światu:  „Zobaczcie, jestem bogaty, mam smak. Nie tylko jeśli chodzi o jedzenie, ale też o życie. Potrafię cieszyć się życiem”. Ktoś inny może na Instagramie zamieszczać zdjęcia ciast, które sam robi. Dzięki temu buduje swoją markę, która być może za jakiś czas pozwoli mu zarabiać na fotografowaniu jedzenia lub na jego robieniu. To jest informacja do innych ludzi – pochwalenie się. W większości jedzenie, które jest fotografowane i pojawia się w social mediach, to pięknie przygotowane dania  i prestiżowe miejsca. Chcemy przez to podkreślić swoją wartość. W Stanach Zjednoczonych widać już jednak kontrtendencję: nie wypada fotografować dań, ani fotografować się przy jedzeniu. W najlepszych restauracjach nikt jedzenia już nie fotografuje. Jest to bardzo źle widziane. A też osoby chodzące do tych restauracji nie potrzebują budować swojego wizerunku, ponieważ prestiż mają zbudowany w zupełnie inny sposób.

Czy oznacza to, że nie będzie już tzw. foodies, osób chodzących po ekskluzywnych, najdroższych restauracjach w celu podzielenia się wrażeniami z innymi za pomocą bloga czy Instagrama…

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 575) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH