Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Wrocławskie Podróże Kulinarne: Streetfood rozwija się najszybciej (wywiad)

O ewolucji wrocławskiego rynku gastronomicznego, rozwoju street foodu w Polsce oraz nowinkach kulinarnych portalspozywczy.pl rozmawia z Piotrem Gładczakiem, autorem bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne.

Wrocławskie Podróże Kulinarne: Streetfood rozwija się najszybciej (wywiad)
fot.: Piotr Gładczak, Wrocławskie Podróże Kulinarne, wroclawskiejedzenie.pl

Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
Data: 09-08-2018, 09:51

Portalspozywczy.pl: Jak rozwija się się street food w Polsce?

Piotr Gładczak, autor bloga Wrocławskie Podróże Kulinarne: Wydaje mi się, że to najszybciej rozwijająca się gałąź polskiej gastronomii, dostosowana w pewnym sensie do naszych specyficznych uwarunkowań charakterologicznych. Większość z nas biegnie - do pracy, na uczelnię, po dzieci do przedszkola i jedyną możliwą opcją na zjedzenie czegoś poza domem stają się streetfoodowe miejsca. Na całe szczęście one ciągle ewoluują i te najlepsze podnoszą poziom, czego potwierdzeniem mnóstwo lokali stacjonarnych otwieranych przez właścicieli food trucków. O ile średni poziom streetfoodu w Polsce jest stosunkowo niski, co wynika z faktu, że za tą działalność zabierają się amatorzy, tak najlepsze koncepty niejednokrotnie przewyższają smakiem, organizacją i pomysłowością wiele restauracji.

A jak rozwija się wrocławski rynek gastronomiczny? Jakich konceptów przybywa w ostatnim czasie, a jakich ubywa?

Po zachłyśnięciu się restauracjami oferującymi głównie kuchnię włoską czy sushi, kulinarny Wrocław na nowo odkrywa polskie smaki. Oczywiście te w nowoczesnym ujęciu, atrakcyjne, ale bazujące na dobrym, często lokalnym produkcie. Zauważalny jest również trend dotyczący owoców morza - w ostatnim roku powstało kilka miejsc. W dalszym ciągu dobrze trzyma się również wspomniany już wcześniej streetfood, a to ze względu na ogromną ilość studentów w mieście, dla których taka forma posiłków poza domem wydaje się najbardziej atrakcyjna.

Wrocław również pizzą stoi i chyba śmiało można powiedzieć, że poziom tego włoskiego specjału akurat w naszym mieście należy do najwyższych w kraju.

W tym roku we Wrocławiu odbywa się latem Gastro Miasto. Czym wyróżnia się to wydarzenie na tle podobnych letnich eventów w innych miastach?

Gastro Miasto w pewnym sensie zmienia postrzeganie gastronomii we Wrocławiu, stara się pokazać jej ludzką twarz. Streetfoodowy koncept może nie jest nowy, ale na skalę stolicy Dolnego Śląska innowacyjny ze względu na zaangażowanie Szefów Kuchni w miejsce ogranych już food trucków. Tym samym co dwa tygodnie w klimatycznym Browarze Mieszczańskim pojawiają się stoiska wrocławskich
restauracji, w tym tak uznanych, jak choćby prowadzona przez zwyciężczynię Top Chefa - Katarzynę Daniłowicz, restauracja Olszewskiego 128. Nowinką jest wprowadzenie porcji degustacyjnych, aby goście mogli próbować wielu potraw z różnych stoisk, a nie ograniczali się jedynie do jednego, konkretnego i bardzo sycącego dania. Uzupełnieniem gastronomicznej części Gastro Miasto jest strefa kulturalna, gdzie swoje talenty pokazują miejscowi muzycy, a sobotnio-niedzielna strefa dla dzieci sprzyja odwiedzinom imprezy przez rodziny z dziećmi.

więcej informacji:

street food RSS ALERT    /    Wrocławskie Podróże Kulinarne RSS ALERT    /    blogerzy RSS ALERT    /    blogerzy kulinarni RSS ALERT    /    Wrocław RSS ALERT    /    Gastro Miasto RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT    /    kuchnia azjatycka RSS ALERT    /    weganie RSS ALERT    /    wegetarianie RSS ALERT    /    Piotr Gładczak RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.31.145
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.