Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

9 dowodów na rosnące zainteresowanie Polaków kuchniami egzotycznymi

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-07-2018, 10:31
9 dowodów na rosnące zainteresowanie Polaków kuchniami egzotycznymi
fot. shutterstock.com

Choć według ilości zamówień w Polsce wciąż królują kebab i pizza, to pod względem atrakcyjności o kilka zamaszystych kroków wyprzedzają je kuchnie egzotyczne - wynika z obserwacji serwisu Pyszne.pl. Przedstawiono także 9 dowodów na rosnące zainteresowanie Polaków kuchniami egzotycznymi.

1. Kuchnia tajska zaliczyła swoje wielkie wejście w czerwcu 2017, kiedy to raptownie wzrosła liczba zamówień tom yum, pad thai, nam pla, mu pat, bami czy kaeng hang lay. W ciągu krótkich 10 miesięcy do marca 2018 dania kuchni tajskiej zwiększyły swój udział w całości zamówień kuchni egzotycznych z 43 do 52%, czyniąc ją najpopularniejszą spośród odległych tradycji kulinarnych w Polsce.

2. Kuchnia meksykańska traci popularność na rzecz potraw z innych regionów. W podobnym czasie, co w przypadku kuchni tajskiej, liczba zamówień latynoskich specjałów spadła z 50% do 39%. Największe zainteresowanie utrzymują spopularyzowane dania, takie jak chilli con carne, tacos, nachos z guacamole i tortilla, które bez wahania przemyciliśmy niegdyś do naszego jadłospisu.

3. Popularność kuchni gruzińskiej rośnie średnio o 9% miesięcznie, a największy skok nastąpił w lipcu 2017 r. Dostawy przysmaków takich jak chaczapuri, zupa charczo i pierożki chinkali stanowią 3% wszystkich zamówień kuchni egzotycznych. Być może sukces Batumi na Różanej spowoduje, że w przyszłym roku gruzińskie restauracje będą prowadzić w rankingu?

4. Tyle samo wynosi procentowy udział kuchni indonezyjskiej, której popularność rośnie o średnio 7% miesięcznie. Najwyraźniej coraz lepiej wychodzi nam wymawianie zawiłych nazw i zaczynamy rozróżniać powiązane z nimi metody przygotowania owoców morza. Na zupę laksa, rendang, sate ayam i sycące mie goreng najczęściej mieliśmy ochotę w marcu 2018 r.

5. Kuchnia hawajska za sprawą kolorowych poke bowl odnotowała 1,5% wzrost, stanowiąc obecnie 1% wszystkich zamówień egzotycznych potraw. Nie czyni to z niej jeszcze czarnego konia naszego zestawienia, ale lato może sprzyjać lekkim i zdrowym przekąskom wpływając na popularność trendu, który ostatnio dotarł aż do Skandynawii.

6. Przekonujemy się także do smaków odległej Azji. Dania koreańskie, choć obecnie stanowią niespełna 1% zamówień, z każdym miesiącem cieszą się wzrostem na poziomie 9%. Miłośnicy poke bowl na pewno skosztowaliby również koreańskiej wersji wzbogaconej o ryż i bulgogi, czyli bibimbap.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 700) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.