Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Agnieszka Kręglicka: Chcemy ułatwić rolnikom sprzedaż bezpośrednią

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy
  • Data: 04-07-2017, 08:49
Agnieszka Kręglicka: Chcemy ułatwić rolnikom sprzedaż bezpośrednią
Marcin Kręglicki i Agnieszka Kręglicka, fot.: Facebook/ Kręgliccy Restauracje i Catering

– Jako restauratorzy wiemy, że jakość produktu jest najważniejsza. To nie umiejętności kucharza czy piękne wnętrze restauracji są podstawą. Dobre jedzenie zaczyna się od dobrego produktu. A ten można uzyskać tylko wtedy, gdy włoży się w jego produkcję odpowiedni czas, metodę i uważność. Właściwe podejście gwarantują nam mali rolnicy. Oni wiedzą, że nie wygrają z masową produkcją niską ceną, stawiają na jakość – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl Agnieszka Kręglicka, współwłaścicielka Kręgliccy Restauracje i Catering.

Jak przyznała restauratorka, wszyscy oczekujemy jedzenia dobrej jakości i powinniśmy mieć do niego dostęp, zarówno klienci indywidualni, jak przedsiębiorcy. – Każdy powinien mieć prawo do tego, by kupować jedzenie bez pośredników, jak najmniej przetworzone, bezpośrednio z pola na stół – podkreśliła Agnieszka Kręglicka.

Jej zdaniem restauratorzy oczekiwaliby ułatwienia rolnikom sprzedaży bezpośredniej, bez względu na to, w jakim miejscu się ona odbywa, w gospodarstwie, czy z dostawą do miasta. – Chcielibyśmy, by rolnicy mogli wystawiać rachunki, faktury RR są utrudnieniem. Chcielibyśmy, by wszystkie produkty wytwarzane domowymi sposobami na małą skalę były dostępne, w tym wędliny, chleby, dżemy czy kompoty – wymieniła.

–  Ograniczanie rolników tylko do sprzedaży surowych owoców i warzyw jest zabieraniem im źródła dochodu – dodała restauratorka.

Agnieszka Kręglicka podkreśliła jednocześnie, że jeśli chodzi o bezpieczeństwo, nasze przepisy są dużo bardziej restrykcyjne niż w Unii Europejskiej. – Wystarczy wejść na brytyjską stronę rządową dotyczącą przepisów bezpieczeństwa żywności (www.food.gov.uk). Tam instrukcja jest w formie zdjęć i obrazków. Jest prosta i jednoznaczna. W Wielkiej Brytanii nie ma  odbiorów na początku działalności, producent wie jak przygotować miejsce produkcji, by było bezpieczne, kontroluje się tych producentów, u których coś niewłaściwego się wydarzyło – tłumaczy serwisowi portalspozywczy.pl.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Polish First! 05-07-2017, 10:29:
Co by restauratorzy nie twierdzili najlepiej smakuje domowe jedzenie. Reszta to tylko podróbki lepsze lub gorsze z niemałą dozą PR-ru. I zawsze człek wie co spożywa.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH