Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Ardanowski: na kanon kuchni polskiej jest duże zapotrzebowanie

"Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne" ma określać cechy polskiego dziedzictwa kulinarnego. Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że zapotrzebowanie na taki kanon jest duże zarówno wśród Polaków, jak i turystów.

Ardanowski: na kanon kuchni polskiej jest duże zapotrzebowanie
Jan Krzysztof Ardanowski /fot. PTWP

Jak tłumaczyło Ministerstwo Rolnictwa, celem projektu "Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne" jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.

"Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - wskazał resort rolnictwa i dodał, że setna rocznica odzyskania niepodległości to wyjątkowa okazja, aby rozpocząć nowy rozdział w popularyzacji polskiej żywności na świecie.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, goszczący w piątek w Poznaniu na Narodowej Wystawie Rolniczej, powiedział, że zdefiniowanie kanonu polskiej kuchni to duże wyzwanie, ale warte jego podjęcia.

Minister wskazał, że polska kuchnia jest niezwykle bogata, "składająca się również z kuchni etnicznej wielu narodów, które mieszkały na polskiej ziemi".

"To zadanie dostał zespół pod kierunkiem prof. Dumanowskiego, specjalisty od kuchni staropolskiej, żeby spróbować określić te najbardziej charakterystyczne dania polskie; nie produkty a dania, czyli to, co ludzie jadali - przystawka, zupa, drugie danie, deser" - mówił.

"Ma to mieć trochę symboliczny charakter, że wiemy, z czym się Polska przez wieki kojarzy, ale również to jest oczekiwanie turystów zagranicznych, którzy przyjeżdżają do Polski i mówią: chcielibyśmy posmakować czegoś polskiego" - dodał.

Minister pytany, co jego zdaniem powinno się znaleźć w takim kanonie, odpowiedział, że ma już pewne swoje typy.

"Mam swoje typy, bo po mnie zresztą widać, że jeść lubię, natomiast to specjaliści; kucharze, specjaliści od kuchni, również i teoretycy, i historycy mają określić, co się na to składa. Na pewno to będą również dania, które w nazwie niekoniecznie muszą mieć słowo +polskie+, jak np. chłodnik litewski, czy pierogi ruskie, które na trwałe weszły do kuchni polskiej. To też świadczy o tym naszym bogactwie etnicznym. Przecież te narody; Żydzi, Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Tatarzy (...) - oni wszyscy zostawili jakiś ślad w polskiej kuchni. Żyli wśród nas na przestrzeni wieków, każdy z nich jakiś wkład do bogactwa kulinarnego Polski włożył" - podkreślił.

więcej informacji:

Jan Krzysztof Ardanowski RSS ALERT    /    kanon kuchni polskiej RSS ALERT    /    dziedzictwo kulinarne RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.