Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bez zezwolenia można prowadzić restaurację przez jeden dzień

  • Autor: PAP
  • Data: 19-05-2012, 10:13

W Helsinkach każdy może w sobotę, przez jeden dzień, poprowadzić własną restaurację, nie potrzebując do tego żadnych zezwoleń - to zasada organizowanego po raz piąty w Finlandii Dnia Restauracji. Akcja rozlewa się na inne miasta Europy, dotarła też do Polski.

"Można poprowadzić swoją własną restaurację czy kawiarnię na chodniku, skwerku czy w parku. Sprzedawać proste potrawy, np. kiełbasę z grilla, lub bardziej skomplikowane dania. Wszystko przez jeden dzień bez żadnych zezwoleń" - opowiada PAP jedna z organizatorek Dnia Restauracji Kirsti Tuominen.

Reguła, do której muszą stosować się kucharze-amatorzy, to zakaz serwowania alkoholu. Można pobierać opłaty, ceny służą jednak głównie zwrotowi kosztów. "Nam chodzi o dobrą zabawę i integrację" - podkreśla Tuominen.

Dzień Restauracji wymyślił Fin Olli Siren; zaczynał w maju 2011 roku od grupy znajomych na Facebooku i kilkunastu punktów gastronomicznych w Helsinkach. Od tego czasu odbyły się w Finlandii już cztery edycje imprezy, zarówno latem, jak i zimą. Za każdy razem w akcji uczestniczy coraz więcej osób, które chcą pokazać, że potrafią smacznie gotować. Niektórzy zapraszają nawet do własnych domów.

"Nasz pomysł szybko rozprzestrzenił się poza Helsinki, do innych fińskich miast. W lutym dołączyły do nas jednodniowe restauracje w 12 krajach, teraz będzie już uczestniczyć 18 państw. Znów pobijemy rekord, dostaliśmy zgłoszenia z prawie 700 miejsc" - mówi Tuominen.

Aby wziąć udział w imprezie, trzeba zarejestrować działalność na stronie internetowej organizatora, www.restaurantday.org. Na tym portalu miłośnicy dobrego jedzenia znajdą informację o adresach jednodniowych restauracji.

W sobotniej edycji Dnia Restauracji po raz pierwszy uczestniczyć będą także dwie osoby z Polski, obie z Poznania. Jedna z nich, Aleksandra Gerlach, otworzy swoją restaurację w parku przy Starym Browarze. "Bardzo lubię gotować, a raczej nie mam szans na otworzenie prawdziwej restauracji, dlatego postanowiłam spróbować na mniejszą skalę" - powiedziała PAP polska uczestniczka imprezy. W jej autorskim menu znajdują się m.in. grillowane kanapki, tarty oraz kawa.

Pomysłodawca Dnia Restauracji otrzymał tytuł Mieszkańca Roku przyznawanego przez miasto Helsinki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jurek 21-05-2012, 21:36:
Protestuję. Tyle lat z Sanepidem a teraz raz w tygodniu bez pań z kontroli? Nie bedzie adrenalinki i wypasionych reklamówek z łapówkami dla "miłych" pań z sanepidu. Zliikwidować sanepid.
Konsumenci i tak odwiedzają knajpy które dobrze karmią.
  • Sanepid 21-05-2012, 10:23:
Tutaj Sanepid - dawajcie no tę Annę Gerlach
  • Jerzy 20-05-2012, 12:02:
Jak to ????: bez Sanepidu, bez PiP, bez strazaka, bez nadzoru budowlanego, bez toalet, bez ksiazeczek zdrowia, pracy ?????? JAk tak mozna? Przeciez to wszystko zagraza zdrowiu i zyciu potencjalnych klientow!!! Nieeee, u na to nie przejdzie. O nie. My sie nie damy. Niehc zyje administracja i urzedy kontroli !!!!Hurra. Doswiadczony Restairator.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH