Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bliskowschodnie smaki w restauracjach Sphinx

  • Autor: portalspozywczy/pr
  • Data: 10-05-2017, 14:55
Bliskowschodnie smaki w restauracjach Sphinx
fot. materiały prasowe

"Mięta, Sumak i Kolendra" to nowa sezonowa oferta sieci Sphinx. Składa się na nią sześć dań, w tym libańskie chlebki z wołowiną, miruna z pesto pietruszkowym oraz szaszłyki z kurczaka w za’atarze. Nową odsłonę zyskały także chłodnik, shoarma oraz stek wołowy. Oferta jest dostępna do 10 lipca 2017 r. w wybranych restauracjach Sphinx

W ofercie „Mięta, sumak i kolendra” znalazły się dwie przystawki i cztery dania główne. Spośród tych pierwszych goście mogą zamówić między innymi chłodnik orientalny. Orzeźwiająca zupa z buraczkami, marynowaną rzepą, ogórkiem, szczypiorkiem, miętą i jogurtem została doprawiona sumakiem - śródziemnomorską przyprawą uzyskiwaną z jagód, która nadaje potrawie lekkiej kwaskowości. Smak podkreśla także kolendra, która w kuchni azjatyckiej i indyjskiej zastępuje natkę pietruszki. Drugą przystawką jest zestaw czterech libańskich chlebków: lahmajoun z wołowiną i manouche z za’atarem i serem, podawany z sałatką ze świeżych warzyw i czosnkowo-cytrynowym dressingiem.

Dania główne to przede wszystkim orientalnie przyprawione mięsa, a wśród nich m.in. szaszłyki z kurczaka w za’atarze – grillowany filet z kurczaka przyprawiony za’atarem, podawany z sosem jogurtowo-miętowym, frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. W ofercie znajduje się także shoarma wołowa i drobiowa z falafelem, która jest serwowana ze świeżą sałatką, bułką pita i dwoma sosami, w tym sosem tahini. Charakterystyczny smak Bliskiego Wschodu można odnaleźć także w steku wołowym z angusa przyprawionym mieszanką siedmiu przypraw libańskich oraz masłem kolendrowym. Podawany jest on z cząstkami ziemniaka w ziołach i sałatką z kaszy bulgur, buraka i granatu. W nowej wkładce do menu znalazła się też pozycja wegetariańska: grillowana miruna z pietruszkowym pesto w towarzystwie kaszy bulgur z burakiem, granatem i ciecierzycą oraz sosu jogurtowo-miętowego i cząstek cytryny.

- W restauracjach Sphinx oferujemy dania międzynarodowe ze szczególnym uwzględnieniem kuchni bliskowschodniej. Wprowadzając coraz to nowe propozycje zachęcamy naszych gości do poznawania nowych smaków. Każdej odsłonie nowości towarzyszą weekendowe degustacje, podczas których częstujemy gości specjalnymi zestawami. Klienci otrzymują przy tej okazji również kupon, uprawniający do skorzystania z rabatu na dania z wkładki. W dniach 19-21 maja każdy będzie miał okazję spróbować porcji oryginalnych dań z nowej, orientalnie przyprawionej oferty - już drugiej przygotowanej przez Samar Khanafer w ramach współpracy z naszą siecią - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piotr 14-05-2017, 22:28:
"W nowej wkładce do menu znalazła się też pozycja wegetariańska: grillowana miruna z pietruszkowym pesto w towarzystwie kaszy bulgur z burakiem, granatem i ciecierzycą oraz sosu jogurtowo-miętowego i cząstek cytryny." Ryba NIE JEST pozycją wegetariańską. Wegetarianie nie dzielą zwierzęta na lądowe i morskie, nie jedzą żadnych.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH