Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Casualowy piątek: Wykształcenie kucharzy a sukces restauracji. Szkoły gastronomiczne na topie

Praktycznie każdego dnia w całym kraju otwiera się restauracja lub inny lokal gastronomiczny. Mogą być one ukierunkowane na kuchnię polską, azjatycką, włoską, gourmet, casual dining, street food i wiele innych. Niezależnie od jej profilu, ważne jest odpowiednie wykształcenie i przygotowanie kucharzy, którzy swoją pracą w kuchni w głównej mierze odpowiadają za sukces restauracji.

Casualowy piątek: Wykształcenie kucharzy a sukces restauracji. Szkoły gastronomiczne na topie
casualowy piątek
fot. unsplash.com / materiały prasowe / Canva

Liczne programy kulinarne w telewizji, a także rozwój Internetu i mediów społecznościowych, sprawiły, że gotowanie stało się modne, zarówno to amatorskie, jak i zawodowe. Coraz więcej osób świadomie decyduje się kształcić w kierunku gastronomicznym.

– Jeszcze do niedawna gastronomia wiązała się z tym, że jak ktoś nie miał pomysłu na siebie lub nie chciał uczyć się, to wysyłało się taką osobę do gastronomii, co było bardzo negatywne. Zawód kucharza nie powodował dumy, a kojarzył się wyłącznie z kotletem schabowym i gotowaniem w byle jakiej restauracji. Na szczęście od kilku lat zmienia się to na lepsze i zawód kucharza zyskuje na wartości. Obecnie jest on kojarzony ze sztuką kulinarną, poszukiwaniem dobrego produktu, sezonowością, lokalnością i podróżami, które kształcą. Widać to zwłaszcza w dużych polskich miastach. Na szczęście to też idzie ku lepszemu w szkołach gastronomicznych. Dzieciaki, które chcą rozwijać się w tym kierunku, mogą iść na staż do dobrej restauracji i uczyć się. Jeśli mają możliwości, to wyjeżdżają, nawet poza granice Polski – mówi David Gaboriaud.

Ciężka praca

Zdaniem kucharza media, programy kulinarne i media społecznościowe pomagają w kształceniu się w kierunku kulinarnym. Najważniejszy jest pomysł na siebie.

– W obecnych czasach mediów społecznościowych można na bieżąco chłonąć wszelkie nowinki i trendy kulinarne. Sam współpracuję z grupą bardzo zdolnych młodych kucharzy, którzy chętnie uczą się i rozwijają w tym kierunku. Niestety spotykam się też z młodzieżą, która idzie do szkoły gastronomicznej z braku pomysłów na siebie i nie wiedzą za bardzo co zrobić w życiu. Aby jednak nie kończyć smutno, warto powiedzieć, że mamy świetnych rzemieślników kucharzy i cukierników, którzy dzielnie reprezentują Polskę za granicą i zdobywają laury na międzynarodowych konkursach kulinarnych i cukierniczych. I takie osoby należy wspierać, bo młody człowiek ma szansę zostać w przyszłości kolejnym Amaro – dodaje Gaboriaud.

więcej informacji:

Robert Sowa RSS ALERT    /    David Gaboriaud RSS ALERT    /    Jurek Sobieniak RSS ALERT    /    resturacje RSS ALERT    /    wykształcenie RSS ALERT    /    edukacja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.121.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.