Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Casualowy piątek: Wykształcenie kucharzy a sukces restauracji. Szkoły gastronomiczne na topie

Strona 3 z 3

– Co innego jak robi się praktyki na stołówce czy w domu weselnym, a co innego jak robi się je u mnie, Karola Okrasy czy Wojciecha Amaro. Jest tych restauracji dużo, więc myślę, że dzieciaki mają szansę widzieć produkty z górnej półki lub zwykle podroby, ale ciekawie zrobione i podane. Tu przychodzi gość wymagający, a my staramy się go zadowolić i sprostać jego oczekiwaniom. Tak to wygląda. Oceniam dzisiaj młodzież bardzo wysoko – dodaje szef kuchni.

Dialog w kuchni

Wielu kucharzy na swojej drodze zawodowej dąży do bycia szefem w kuchni oraz posiadania własnej restauracji. Do tego grona z pewnością należą Robert Sowa i Jurek Sobieniak. Czy w swoich restauracjach rządzą w kuchni? A może dają szansę wykazać się swoim kucharzom w tworzeniu karty menu?

– Generalnie pewne rzeczy narzucam. Natomiast moi szefowie kuchni mogą dodać do tych dań coś od siebie. Słucham ich propozycji i często naradzamy się wspólnie, omawiając kartę menu. Nie jestem dyktatorem w kuchni – wyjaśnia Robert Sowa.

– Moim zdaniem sukcesem jest stworzenie zespołu, bo to on wygrywa i wprowadza restaurację na szczyty. Mam styl amerykańskiego zarządzania. Tak mnie nauczono. Dobrego szefa poznaje się po tym, jak go nie ma, a wszystko jest dobrze. Bo jeśli człowiek uzależni swoją ekipę od siebie, to później oni mają strach w podejmowaniu decyzji, a moja załoga podejmuje różne decyzje regularnie. Poza tym pozwalam moim kucharzom angażować się w inne projekty, co wpływa pozytywnie na ich rozwój – dodaje właściciel restauracji N31 i Fork.

– Dobry szef kuchni musi być egocentrykiem. Powinien umieć patrzeć w przyszłość i wyprzedzać inne zdarzenia. Układam menu, ale 20 proc. zawsze zostawiam moim kucharzom i oni mogą zaproponować swoje dania. Jeśli ich pomysły mi odpowiadają, to wprowadzam je do karty. W sytuacji, kiedy dostrzegam problemy tj. zbyt długi czas przygotowania bądź za wysoki food cost dania, wspólnie omawiamy problem. Wszystko jest uargumentowane, jeżeli jest z czymś kłopot, zawsze możemy go rozwiązać, coś zmodyfikować. W kuchni stawiam na dialog – podsumowuje Jurek Sobieniak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Robert Sowa RSS ALERT    /    David Gaboriaud RSS ALERT    /    Jurek Sobieniak RSS ALERT    /    resturacje RSS ALERT    /    wykształcenie RSS ALERT    /    edukacja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.183.163
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.