Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chłopskie Jadło będzie większe od Sphinxa?

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 05-09-2013, 12:46
Chłopskie Jadło będzie większe od Sphinxa?
Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska

- Restauracji Chłopskie Jadło kiedyś może być więcej od Sphinxa - uważa Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska. Jego zdaniem, jest to możliwe w perspektywie minimum 5 lat.

Aktualnie w strukturze sieci znajduje się 91 restauracji Sphinx i 11 restauracji Chłopskie Jadło. Jednak zdaniem Cacka, to właśnie ten drugi koncept ma większą szansę na rozwój. - Z badań wynika, że 60 proc. Polaków deklaruje, że woli kuchnię polską. Właśnie w tym upatrujemy szans Chłopskiego Jadła - komentuje Cacek.

W pierwszym półroczu 2013 r. Chłopskie Jadło osiągnęło wzrost EBITDA r/r na poziomie 90 proc. (co jest związane z otwieraniem nowych placówek), podczas gdy restauracje Sphinx na poziomie 18 proc. (należące również do sieci Sfinks Polska restauracje Wook osiągnęły spadek EBITDA o 5 proc.).

Sylwester Cacek zapowiada, że jednym z planów do końca 2013 r. jest doskonalenie konceptu Chłopskiego Jadła pod kątem dalszej poprawy wyników. W drugiej połowie roku Sfinks Polska zamierza bardziej skupić się na rozwoju restauracji Wook. - Natomiast w przyszłym roku szybciej niż teraz będziemy chcieli budować Chłopskie Jadło - zapowiada Cacek.

Prezes Sfinks Polska uważa, że restauracje Chłopskie Jadło to koncept z wysokim potencjałem zwłaszcza w centrach handlowych. Wylicza, że w związku z tym sieć musi być dostosowana do tego typu klientów - których wizyty są krótsze, a rotacja większa, a przy tym średni rachunek niższy i większe zapotrzebowanie na dania szybkie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Adam Markiewicz 05-09-2013, 16:21:
Moim zdaniem, jeżeli będziemy jadali dania przygotowane specjalnie dla nas ze świerzych i zdrowych produktów, oczywiście podczas dlugiej i sympatycznej rozmowy przy stole, to może mieć sens. Inaczej wpadniemy, dzięki szybkim i tłustym daniom, w cukrzycę. Niestety! Popatrzmy, jak jadają we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Smacznie, zdrowo i o konkretnych porach. Czy Sfinks ma jakieś lokale gastronomiczne w ww. państwach?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH