Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Co Polacy jedzą w pracy - lunch czy obiad?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 31-03-2016, 12:12

Polacy przeciętnie w ciągu dnia jedzą w pracy dwa posiłki. Najczęściej spożywanym posiłkiem w trakcie pracy jest drugie śniadanie. Popularne lunche wypierają tradycyjne obiady z codziennej diety Polaków. W odpowiedzi na zmieniające się potrzeby KFC oferuje specjalne menu lunchowe.

KFC przeprowadziło ogólnopolskie badanie wśród pracujących Polaków, by sprawdzić ich nawyki żywieniowe.

Według „Zasad zdrowego żywienia” Instytutu Żywności i Żywienia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Systematyczne odżywianie, z jednym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, np. lunchem, ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.

Z przeprowadzonego na zlecenie KFC badania wynika, że średnio, w ciągu całego dnia pracy, Polacy jedzą dwa posiłki. Co ciekawe, blisko połowa nie spożywa śniadania w domu, lecz dopiero w pracy. Przyznało się do tego 46 proc. badanych.

Najpopularniejszym posiłkiem w pracy jest jednak drugie śniadanie, spożywane przez 76 proc. ankietowanych. Popularne lunche, jedzone przez 51 proc. badanych wypierają z codziennej diety kilkudaniowe obiady. Już tylko 20 proc. badanych Polaków decyduje się na tradycyjny obiad. Blisko 11 proc. jada podwieczorek, a 10 proc. kolację – co wskazuje na to, że ankietowani zostają w pracy po godzinach.

- Pracujący Polacy mają coraz większą świadomość tego, jak ważna jest systematyczność w spożywaniu posiłków, z przynajmniej jednym ciepłym daniem w ciągu dnia. Poszukują potraw przyrządzonych z dobrej jakości i świeżych składników. Zależy im także na wygodzie, szybkości, oszczędności czasu i pieniędzy. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom KFC wprowadza nowe dania do swojej oferty. W naszych restauracjach można zjeść ciepły lunch, składający się ze zbilansowanego posiłku np. z tortilli lub zestawu z ryżem, kawałkami kurczaka i mixem kruchych sałat, na miejscu lub z dostawą do pracy. Zarówno te nowości, jak i nasze tradycyjne menu, oparte są na świeżych składnikach, mięsie z kurczaka i warzywach od lokalnych dostawców  – mówi Olgierd Danielewicz, Brand President KFC.

Pracujący Polacy, w takich restauracjach jak KFC, najczęściej zamawiają na lunch burgery (44%), tortille (40%), kanapki (32%), sałatki (31%) lub zestawy box, składające się np. z ryżu, kawałków kurczaka i mixu kruchych sałat (29%).

Większy, ciepły posiłek podczas pracy jada jednak tylko 43% badanych. Najczęściej pracujący Polacy jedzą kanapki (79%), nieco rzadziej warzywa i owoce (62%), a także sałatki (43%). Na dalszych miejscach znalazły się zupy (24%) oraz płatki z mlekiem lub jogurtem (23%). Polacy uwielbiają też podjadać pomiędzy posiłkami – słodkie przekąski (36%) lub słone (16%).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH