Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

CookUp: Podróże motywują Polaków do gotowania (wideo)

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-10-2017, 10:17
CookUp: Podróże motywują Polaków do gotowania (wideo)
fot. Żelazna studio

- W 2013 r. odważnie, choć jak dziś przyznają jednak z pewną nutką nieśmiałości, weszli na stołeczny rynek warsztatów kulinarnych pod szyldem Cook Up. Dzisiaj mają studio w Warszawie i Poznaniu, i poważnie myślą o kolejnych lokalizacjach. - Poza tym rozwijamy koncept o dodatkowe usługi - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Jakub Mielniczuk, współzałożyciel studia kulinarnego CookUp.

CookUp to sieć studiów kulinarnych, w których organizowane są tematyczne warsztaty kulinarne.

- Ofertę kierujemy do osób zainteresowanych gotowaniem, które niekoniecznie tylko tym się zajmują w życiu. Kiedy ruszaliśmy, w Warszawie, nie było wówczas podobnych konceptów. Jasne - funkcjonowały opcje warsztatowe w restauracjach, jednak były one jedynie dodatkiem do głównego biznesu. Z kolei my od początku wiedzieliśmy, że chcemy się oprzeć wyłącznie na działalności warsztatowej. Dlatego kiedy ruszaliśmy było trochę niepewności czy ta usługa się przyjmie i czy będziemy mieli zainteresowanie na większą skalę, o czym marzyliśmy – mówi Jakub Mielniczuk.

Kiedy biznes wystartował szybko okazało się, że zapotrzebowanie na tego typu usługę jest. I to całkiem spore.

Trendy trendy

Do Polski światowe trendy kulinarne dochodzą z opóźnieniem, tak samo jak trendy w Polsce najpierw klarują się w Warszawie a dopiero później docierają do mniejszych miast.

- Studio CookUp w Poznaniu jest dla nas fajnym elementem. My zarządzamy tym centralnie, organizacyjnie, a na miejscu czuwają dwie osoby. Warto się rozprzestrzeniać, dlatego już myślimy o kolejnych lokalizacjach, najpewniej będą to Katowice – zapewnia Jakub Mielniczuk.

Przez kilka lat prowadzenia CookUp założyciele studia poznali potrzeby polskiego klienta i starają się odpowiadać na jego potrzeby. – Wiemy na pewno, że musimy się rozwijać nie tylko terytorialnie ale również ofertowo. Musimy nadążać za trendami ale i je kreować – zapewnia Jakub Mielniczuk.

Dlatego programy warsztatów CookUp ciągle się zmieniają. - Ofertę dopasowujemy do potrzeb rynku. Jednak największą popularnością niezmiennie cieszą się warsztaty z przygotowywania mięs i wypieków. Bardzo poszukiwana jest również kuchnia tajska. Ale w portfolio mamy także np. kuchnię francuską, która nie jest ani łatwa ani popularna. Przygotowujemy także warsztaty z kuchni koreańskiej. Pamiętam, że na początku działalności 2 osoby były tym tematem zainteresowane, podczas gdy dzisiaj nie mamy problemu z zebraniem sporej grupy, która chce gotować i kosztować specjałów z Korei – dodaje Jakub Mielniczuk.  

I przyznaje, że na rynku czuć silny trend wegański, dlatego jest to bardzo popularny temat na warsztatach w CookUp. A jednocześnie nadal dużą popularnością cieszą się tematy związane z wołowiną czy burgerami – bo te wciąż są nieśmiertelne. Poza tym bardzo popularne są warsztaty związane z pieczeniem ciast, robieniem tortów i w ogóle z cukiernictwem.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH