Costa Coffee z ofertą kaw z Peru
Costa Coffee wprowadziła nową odsłonę kawy i alternatywę dla klasycznej mieszanki Mocha Italia. Od teraz każda kawa z oferty Costa Coffee może zostać przygotowana na bazie limitowanych ziaren z Peru (100% Arabica) o intensywnym, kwiatowym aromacie i cytrusowym smaku z nutą karmelu i czekolady.

Do tej pory w Costa Coffee kawa była przygotowywana na bazie klasycznej mieszanki Mocha Italia, której receptura była przez wiele lat dopracowywana w palarniach. To właśnie zainspirowało do dalszych poszukiwań.
Ziarna, z których przygotowywana jest nowa kawa, pochodzą z jednorodnych upraw, zlokalizowanych w północnej i centralnej części Peru. Są wolno palone, w celu wydobycia ich unikalnego smaku i aromatu. Wyraźnie wyczuwalne są kwiatowe nuty. Charakteru nowej kawie nadaje czekoladowo-karmelowy posmak, nie ma jednak śladu orzechów, które występują w tradycyjnej Mocha Italia.
Kawa przygotowana na bazie ziaren z Peru jest intensywna, wyrazista i ma w sobie subtelną gorycz, uzupełnia się z orzeźwiającymi nutami cytrusów – mówi Kuba Wojciechowski, barista w warszawskiej kawiarni Costa Coffee Fresco na Lotnisku Chopina. Kawa przygotowywana na limitowanych ziarnach z Peru ma różne oblicza. Czekolada i karmel wybijają się na pierwszy plan w Americano. Mleczna słodycz połączona ze słodko-gorzkim finiszem w Cappuccino. We Flat White pojawiają się migdałowo-karmelowe nuty, mleczna tekstura i przyjemny, słodko-gorzki posmak – dodaje.
Costa Coffee proponuje też alternatywną metodę parzenia kawy. W dziesięciu kawiarniach Costa Coffee można spróbować kawy z dripa. Ten delikatny, klarowny, niemal herbaciany napar przygotujemy dla Ciebie na limitowanych ziarnach z Peru. Jej parzenie to prawdziwy kawowy rytuał, w którym nie ma miejsca na żadne potknięcia. Kawa z dripa jest przejrzysta, subtelna, pozbawiona goryczy, dzięki czemu mocno wyczuwalne są jej naturalne aromaty.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.