Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Damian Rybak na Food Show: Perspektywy rynku pizzerii są bardzo optymistyczne

– Perspektywy rozwoju rynku pizzerii są bardzo optymistyczne. Cały rynek rośnie, co spowodowane jest m.in. rozwojem gospodarki, wzrostem dochodów i PKB. Pizzerie z tego korzystają – mówił Damian RybakDamian Rybak, president Pizza Hut, Dine-in, AmRest Holding SE, podczas debaty „Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu”, która odbyła się 13 marca 2018 r. w ramach Food Show 2018.

Damian Rybak na Food Show: Perspektywy rynku pizzerii są bardzo optymistyczne
Damian Rybak, president Pizza Hut Dine-in

Jak przyznał Damian Rybak, to właśnie kategoria pizzy jest dla restauratorów często pierwszym krokiem do gastronomii. To danie, od którego wiele restauracji zaczyna.

Pizza Hut rozwija 3 elementy: koncept z obsługą kelnerską, convenience oraz delivery. Koncept z obsługą kelnerską dotyczy miast powyżej 200 tysięcy. Tam, zdaniem przedstawiciela AmRest, ma największy sens funkcjonowanie takich lokali. – Jest bardzo dobry feedback od klientów, zwłaszcza millenialsów, którzy bardzo zwracają uwagę na transparentność, jakość składników, chcą być też częścią całego procesu – przyznał Damian Rybak. Oprócz konceptu z obsługą kelnerską, sieć rozwijając też koncept Express. Jak zdradził przedstawiciel AmRest, koncept ten będzie coraz bardziej obecny także na rynkach zachodnich.

Trzecia rozwijana gałąź Pizzy Hut to delivery. – To najszybciej rosnąca część rynku – stwierdził prelegent Food Show 2018. – Tu też mocno inwestujemy w infrastrukturę oraz w część digital – dodał.

Damian Rybak odniósł się także do ograniczenia handlu w niedziele oraz problemów na rynku pracy.

– Mamy kilka wniosków po pierwszej niedzieli, ale trzeba zaczekać, by ocenić to w dłuższym terminie. Poczekajmy jeszcze. Kilka następnych tygodni da odpowiedź. Na pewno skorzysta na tym gastronomia poza centrami handlowymi. Skorzysta też delivery – zaznaczył.

Nie ukrywał jednak, że ograniczenie handlu ma wpływ na sieć Pizza Hut. – 50 proc naszego portfolio jest w centach handlowych – dodał.

Jak powiedział, rotacja pracowników jest dużym wyzwaniem, ale też niektórzy przychodzą spontanicznie i zostają na dłużej. –  Bez imigrantów byłoby trudno na rynku. Dołączają też starsze osoby. Zasoby potencjalnych pracowników nie są jednak nieograniczone. Zastanawiamy się, jak sobie z tym radzić. Częściowy rozwiązaniem jest digitalizaja – stwierdził.

Damian Rybak był prelegentem debaty „Polska gastronomia u progu wielkiego rozkwitu”, która odbyła się 13 marca 2018 r. w ramach Food Show 2018.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Damian Rybak RSS ALERT    /    zakaz handlu w niedziele RSS ALERT    /    zakaz handlu RSS ALERT    /    Food Show 2018 RSS ALERT    /    AmRest RSS ALERT    /    Pizza Hut RSS ALERT    /    rynek pracy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.185.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.