Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

David Gaboriaud: Bronię się przed trendami

Dobrze być świadomym i śledzić, co dzieję się na rynku, ale nie podążać za trendami, tylko tworzyć je samemu – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl David Gaboriaud.

David Gaboriaud: Bronię się przed trendami
David Gaboriaud, fot. PTWP

W społeczeństwie zwiększa się zainteresowanie różnymi trendami kulinarnymi. Według Davida Gaboriaud powinniśmy rozsądnie podchodzić do tego zjawiska i podejmować świadome wybory jedzeniowe.

– Bronię się przed trendami. Modą na jedzenie bez laktozy, bez glutenu, bez cukru, bez mięsa. Są, będą i za chwilę znikną, a pojawią się kolejne. Dobrze być świadomym i śledzić, co dzieję się na rynku, ale nie podążać za trendami, tylko tworzyć je samemu. Myślę, że ci, którzy są poza modą i trendami, i gotują tak, jak czują i uważają za dobre dla nich samych, mogą powiedzieć, że robią coś wyjątkowego. To jest sztuka – ocenił David Gaboriaud.

Zdaniem Davida Gaboriaud w kuchni przede wszystkim należy kierować się sezonowością.

– Jeśli miałbym coś powiedzieć o trendach w najbliższym sezonie, wskazałbym tutaj sezonowość i kuchnię autorską. Weźmy konkretny produkt z targu i z niego zróbmy świetną potrawę. Składnik ma się obronić. Sezonowemu pomidorowi wystarczy super oliwa z Portugalii lub z Hiszpanii, albo odrobina dobrego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno w Polsce i będzie pysznie. Trzy lub cztery składniki pozwolą stworzyć coś pysznego – dodał kucharz.

– Ludzie lubią proste dania, które nie wymagają dużej ilości składników, szybko przygotowuje się je i wspaniale smakują. I to może być takim trendem, który będzie rozwijać się, a do tego trend na dobry produkt. Jemy za dużo przetworzonego jedzenia i czujemy się źle, a jak postawimy na dobre jedzenie, poczujmy się cudownie. To tak jak z paliwem, które wybiera się do samochodu – podsumował. 

Cały wywiad z Davidem Gaboriaud we wrześniowym numerze magazynu "Rynek Spożywczy".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

David Gaboriaud RSS ALERT    /    kuchnia RSS ALERT    /    gotowanie RSS ALERT    /    jedzenie RSS ALERT    /    edukacja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.144.82.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.