Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

David Gaboriaud: Polska intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym (wideo)

Nasi kucharze, którzy otrzymali gwiazdki Michelin – Modest Amaro i Andrea Camastra spowodowali, że Polska stała się intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym – mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl David Gaboriaud.

David Gaboriaud: Polska intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym (wideo)
David Gaboriaud, fot. PTWP

Zdaniem kucharza, który ma polsko–francuskie korzenie, Polska jest atrakcyjnym krajem pod kątem turystycznym, a do tego intrygującym pod względem kulinarnym i produktowym.

– Polska jest krajem coraz bardziej rozchwytywanym przez turystów z Europy i całego świata, nie tylko pod kątem kulinarnym. Coraz więcej osób przyjeżdża tutaj typowo turystycznie. Natomiast co do kulinariów, nasi kucharze, którzy otrzymali gwiazdki Michelin – Modest Amaro i Andrea Camastra spowodowali, że Polska stała się intrygującym krajem pod kątem kulinarnym, ale także produktowym – ocenia David Gaboriaud. 

 

Wśród produktów, które mogą sławić Polskę w innych krajach, David wymienia m.in. kiszonki, owoce leśne, grzyby, ale także ślimaki.

– Mamy bardzo dużo produktów, którymi możemy się pochwalić w Europie jak np. produkty fermentowane, tak zwane kiszonki. Element fermentacji w Polsce jest coraz bardziej popularny. Innym produktem są jabłka, z których wywodzi się sok jabłkowy, ale przede wszystkim cydr, o którym także coraz więcej się mówi. Można go produkować na większą skalę, ale także na mniejszą, kiedy to powstają cydry niepasteryzowane ze starych odmian jabłek, których na naszym terenie było kiedyś bardzo dużo. Myślę tu o odmianach jabłek pruskich sprzed 100 – 150 lat, do których coraz więcej rzemieślników wraca – tłumaczy kucharz.

– Innym produktem, który charakteryzuje Polskę jest dziczyzna. Francuzi przyjeżdżają do Polski po dziczyznę. Z pewnością takimi produktami będą też produkty jagodowe, czyli jagody, borówki, maliny. Nasz kraj jest liderem w tym temacie, a te produkty są naszym znakiem eksportowym. Do tego dochodzą na pewno produkty mączne jak kopytka, kluski śląskie i pierogi. Z kolei takim produktem alkoholowym mogą być nalewki. Na pewno grzyby będą mocną stroną Polski. I oczywiście ślimaki – dodaje David Gaboriaud.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

David Gaboriaud RSS ALERT    /    kuchnia polska RSS ALERT    /    produkty regionalne RSS ALERT    /    produkty lokalne RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • elll 2018-07-04 12:27:16
    bardzo zadufany w sobie gość, nie rozumiem z jakiego powodu...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.203.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.