Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

"Dynia, Hummus i Jagnięcina" w restauracjach Sphinx

  • Autor: portalspozywczy/pr
  • Data: 07-12-2017, 11:43
materiały prasowe

„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to smaki nowej jesienno-zimowej oferty w restauracjach Sphinx, należących do Sfinks Polska. Składa się na nią sześć dań, stworzonych we współpracy z ekspertką kuchni libańskiej – Samar Khanafer. Wśród kulinarnych propozycji znalazły się takie dania jak burgery z jagnięciną lub falafelem, kibbeh czy krem z dyni z dodatkiem harissy. Oferta jest dostępna do 28 lutego 2018 r. we wszystkich restauracjach Sphinx.

„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to kolejne, czwarte już w tym roku, menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią. W jego najnowszej odsłonie znalazły się dwie przystawki, zupa oraz trzy dania główne. Jako przystawkę klienci mogą zamówić zestaw czterech wypiekanych na miejscu libańskich chlebków w dwóch wersjach: manouche z hummusem i pomidorkami koktajlowymi oraz lahmajoun z wołowiną doprawioną mieszanką siedmiu libańskich przypraw. Nową pozycją w menu jest bliskowschodnia przystawka kibbeh – kulki z mięsa i kaszy bulgur ze szpinakowo-orzechowym nadzieniem, podawane z jogurtowo-miętowym dressingiem. Kolejną nowością jest krem z dyni z soczewicą i harissą, o lekko pikantnym posmaku, udekorowany kolendrą.

Bliskowschodnie smaki można odnaleźć również w daniach głównych z nowej oferty. Jednym z nich jest wołowa kofta, tym razem w pikantnym wydaniu, podawana z ryżem, jogurtowo-miętowym sosem i sakiewką grillowanych warzyw: cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką. Miłośnicy mięs mogą także spróbować wołowego steka w harissie, podawanego w towarzystwie zielonej fasolki, frytek i sosu. Nowością w ofercie są burgery - z jagnięciną oraz w wersji wegetariańskiej - z falafelem. Burgery podawane są w świeżo wypiekanej, posypanej sezamem bułce z dodatkiem hummusu, grillowanych warzyw, sałaty i sosu z harissy.

- Nasze menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią cieszą się bardzo dużą popularnością wśród gości restauracji Sphinx. Coraz więcej osób przekonuje się i docenia bogactwo smaków tego regionu, na stałe włączając na listę ulubionych dań hummus czy koftę. Nowa oferta to mariaż nieodzownego składnika jesienno-zimowej kuchni w Polsce, czyli dyni oraz najlepszych kulinarnych tradycji Bliskiego Wschodu. Zachęcamy do wypróbowania najnowszych dań zaproponowanych przez restauracje Sphinx we współpracy z Samar Khanafer – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Oferta „Dynia, Hummus i Jagnięcina” dostępna w restauracjach Sphinx powstała w oparciu o przepisy Samar Khanafer. To pół Polka, pół Libanka, uczestniczka III edycji programu MasterChef, której talent został doceniony przez kulinarne autorytety. Jest autorką książki kulinarnej pt. „Hummus, za'atar i granaty”, publikuje i pisze felietony na łamach znanych magazynów kulinarnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 272) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.