Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

"Dynia, Hummus i Jagnięcina" w restauracjach Sphinx

  • Autor: portalspozywczy/pr
  • Data: 07-12-2017, 11:43
materiały prasowe

„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to smaki nowej jesienno-zimowej oferty w restauracjach Sphinx, należących do Sfinks Polska. Składa się na nią sześć dań, stworzonych we współpracy z ekspertką kuchni libańskiej – Samar Khanafer. Wśród kulinarnych propozycji znalazły się takie dania jak burgery z jagnięciną lub falafelem, kibbeh czy krem z dyni z dodatkiem harissy. Oferta jest dostępna do 28 lutego 2018 r. we wszystkich restauracjach Sphinx.

„Dynia, Hummus i Jagnięcina” to kolejne, czwarte już w tym roku, menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią. W jego najnowszej odsłonie znalazły się dwie przystawki, zupa oraz trzy dania główne. Jako przystawkę klienci mogą zamówić zestaw czterech wypiekanych na miejscu libańskich chlebków w dwóch wersjach: manouche z hummusem i pomidorkami koktajlowymi oraz lahmajoun z wołowiną doprawioną mieszanką siedmiu libańskich przypraw. Nową pozycją w menu jest bliskowschodnia przystawka kibbeh – kulki z mięsa i kaszy bulgur ze szpinakowo-orzechowym nadzieniem, podawane z jogurtowo-miętowym dressingiem. Kolejną nowością jest krem z dyni z soczewicą i harissą, o lekko pikantnym posmaku, udekorowany kolendrą.

Bliskowschodnie smaki można odnaleźć również w daniach głównych z nowej oferty. Jednym z nich jest wołowa kofta, tym razem w pikantnym wydaniu, podawana z ryżem, jogurtowo-miętowym sosem i sakiewką grillowanych warzyw: cukinią, bakłażanem, cebulą i papryką. Miłośnicy mięs mogą także spróbować wołowego steka w harissie, podawanego w towarzystwie zielonej fasolki, frytek i sosu. Nowością w ofercie są burgery - z jagnięciną oraz w wersji wegetariańskiej - z falafelem. Burgery podawane są w świeżo wypiekanej, posypanej sezamem bułce z dodatkiem hummusu, grillowanych warzyw, sałaty i sosu z harissy.

- Nasze menu nowości inspirowanych kuchnią bliskowschodnią cieszą się bardzo dużą popularnością wśród gości restauracji Sphinx. Coraz więcej osób przekonuje się i docenia bogactwo smaków tego regionu, na stałe włączając na listę ulubionych dań hummus czy koftę. Nowa oferta to mariaż nieodzownego składnika jesienno-zimowej kuchni w Polsce, czyli dyni oraz najlepszych kulinarnych tradycji Bliskiego Wschodu. Zachęcamy do wypróbowania najnowszych dań zaproponowanych przez restauracje Sphinx we współpracy z Samar Khanafer – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.

Oferta „Dynia, Hummus i Jagnięcina” dostępna w restauracjach Sphinx powstała w oparciu o przepisy Samar Khanafer. To pół Polka, pół Libanka, uczestniczka III edycji programu MasterChef, której talent został doceniony przez kulinarne autorytety. Jest autorką książki kulinarnej pt. „Hummus, za'atar i granaty”, publikuje i pisze felietony na łamach znanych magazynów kulinarnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH