Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Fanex: Polska wykazuje duży potencjał wzrostu w branży gastronomicznej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-01-2013, 15:22
Dyrektor Fanex: Polska wykazuje duży potencjał wzrostu w branży gastronomicznej
Fanex jest dużym producentem sosów i dressingów dla HoReCa

- Rynek gastronomiczny: restauracji, pizzerii i barów szybkiej obsługi rozwija się bardzo dynamicznie. Pomimo niestabilnej sytuacji ekonomicznej, dzięki konsekwentnej polityce handlowej i wzrostom zanotowanym przez kluczowych partnerów rynku gastronomicznego, Fanex - producent sosów i dressingów dla HoReCa - umocnił swoją pozycję - mówi Piotr Kubiczek, dyrektorem handlowy firmy Fanex, dostawcy na rynek horeca i fast food.

- Optymistyczne wnioski na przyszłość można wysnuć nie tylko analizując dane makroekonomiczne, ale chociażby spoglądając na rynek z perspektywy trendów konsumenckich przedstawionych w raporcie "Rynek HoReCa w Polsce 2012". Wskazuje on, że 32 proc. osób wybiera możliwość sięgnięcia po posiłek poza domem z pragmatycznych pobudek, takich jak brak czasu spowodowany pracą lub nauką. 34 proc. respondentów wskazało także na korzystanie z tej formy w celu celebrowania ważnych wydarzeń czy spotkań towarzyskich. Jest to wyraźna szansa dla branży - komentuje Piotr Kubiczek.

Jak zauważa dyrektor Fanex, dodatkowo w kwestii wydatków na jedzenie poza domem Polacy wciąż pozostają daleko za krajami rozwiniętymi. - W Polsce na ten cel przeznaczamy 5 proc. domowego budżetu, a dla porównania w Niemczech jest to 35 proc., natomiast w USA - nawet 50 proc. Mamy zatem duży potencjał do wzrostu - dodaje.

Zdaniem Piotra Kubiczka, 2012 to rok poprawy i optymizmu spowodowany utrzymującym się wzrostem gospodarczym. - Z perspektywy wielu graczy optymizm ten napędzany był także przez okresowy wzrostu popytu podczas EURO 2012, co przełożyło się na tworzenie nowych punktów gastronomicznych, a także poszerzania i dostosowania oferty do potrzeb turystów. Z drugiej strony zjawisku towarzyszył umiarkowany entuzjazm i obawa związana z utrzymaniem, krótkoterminowego wzrostu sprzedaży. Nie sposób jednak zaprzeczyć, iż część graczy ukroiła po niemałym kawałku z tego tortu - komentuje.

W opinii dyrektora firmy Fanex, pomimo czasowej recesji w Europie, z perspektywy 2012 roku Polska wciąż pozostaje zieloną wyspą i wykazuje duży potencjał do wzrostu, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, a więc także w gastronomii. - Jednym z największych czynników wzrostu jest stabilnie powiększająca się grupa osób w obrębie klasy średniej. Nie bez znaczenia pozostaje zmiana tempa życia i wysoki udział procentowy młodych konsumentów w strukturze społeczeństwa, którzy wykazują największą skłonność do jedzenia poza domem - dodaje.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH