Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Fanex: Polska wykazuje duży potencjał wzrostu w branży gastronomicznej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-01-2013, 15:22
Dyrektor Fanex: Polska wykazuje duży potencjał wzrostu w branży gastronomicznej
Fanex jest dużym producentem sosów i dressingów dla HoReCa

- Rynek gastronomiczny: restauracji, pizzerii i barów szybkiej obsługi rozwija się bardzo dynamicznie. Pomimo niestabilnej sytuacji ekonomicznej, dzięki konsekwentnej polityce handlowej i wzrostom zanotowanym przez kluczowych partnerów rynku gastronomicznego, Fanex - producent sosów i dressingów dla HoReCa - umocnił swoją pozycję - mówi Piotr Kubiczek, dyrektorem handlowy firmy Fanex, dostawcy na rynek horeca i fast food.

- Optymistyczne wnioski na przyszłość można wysnuć nie tylko analizując dane makroekonomiczne, ale chociażby spoglądając na rynek z perspektywy trendów konsumenckich przedstawionych w raporcie "Rynek HoReCa w Polsce 2012". Wskazuje on, że 32 proc. osób wybiera możliwość sięgnięcia po posiłek poza domem z pragmatycznych pobudek, takich jak brak czasu spowodowany pracą lub nauką. 34 proc. respondentów wskazało także na korzystanie z tej formy w celu celebrowania ważnych wydarzeń czy spotkań towarzyskich. Jest to wyraźna szansa dla branży - komentuje Piotr Kubiczek.

Jak zauważa dyrektor Fanex, dodatkowo w kwestii wydatków na jedzenie poza domem Polacy wciąż pozostają daleko za krajami rozwiniętymi. - W Polsce na ten cel przeznaczamy 5 proc. domowego budżetu, a dla porównania w Niemczech jest to 35 proc., natomiast w USA - nawet 50 proc. Mamy zatem duży potencjał do wzrostu - dodaje.

Zdaniem Piotra Kubiczka, 2012 to rok poprawy i optymizmu spowodowany utrzymującym się wzrostem gospodarczym. - Z perspektywy wielu graczy optymizm ten napędzany był także przez okresowy wzrostu popytu podczas EURO 2012, co przełożyło się na tworzenie nowych punktów gastronomicznych, a także poszerzania i dostosowania oferty do potrzeb turystów. Z drugiej strony zjawisku towarzyszył umiarkowany entuzjazm i obawa związana z utrzymaniem, krótkoterminowego wzrostu sprzedaży. Nie sposób jednak zaprzeczyć, iż część graczy ukroiła po niemałym kawałku z tego tortu - komentuje.

W opinii dyrektora firmy Fanex, pomimo czasowej recesji w Europie, z perspektywy 2012 roku Polska wciąż pozostaje zieloną wyspą i wykazuje duży potencjał do wzrostu, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, a więc także w gastronomii. - Jednym z największych czynników wzrostu jest stabilnie powiększająca się grupa osób w obrębie klasy średniej. Nie bez znaczenia pozostaje zmiana tempa życia i wysoki udział procentowy młodych konsumentów w strukturze społeczeństwa, którzy wykazują największą skłonność do jedzenia poza domem - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH