Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dziewięciu nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

  • Autor: PAP
  • Data: 06-01-2013, 09:40

Dziewięć nowych firm otrzymało certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Sieć promuje produkcję i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności - poinformowała PAP rzecznik marszałka województwa wielkopolskiego Anna Parzyńska-Paschke.

Wśród nowo przyjętych do sieci firm są: producent m.in. win owocowych Vin-Kon S.A z Konina, piekarnia "Natura" z Poznania, oferująca chleb orkiszowy ze 100 proc. zawartością orkiszu, Rzeźnictwo-Wędliniarstwo dr Maryniak w Skórzewie, które produkuje wędliny m.in z mięsa ze świni złotnickiej.

Wśród wyróżnionych certyfikatem znalazły się także gospodarstwo ekologiczne Grabina i trzy gospodarstwa pszczelarskie: "Suszka" Adrian Suszka w Mosinie, Gospodarstwo Pasieczne Wojciech Kociemba w Puszczykowie i Pasieka Specjalistyczna Krystyna i Jerzy Bangier w Krośnie koło Mosiny.

Listę uzupełnia "Karczma Kołodziej" w Skokach, która oferuje regionalne dania, np. szare kluchy z boczkiem i kapustą czy czerninę z makaronem domowym, oraz firma rodzinna Pracownia Zdrowej Żywności Smakfonia w Poznaniu, w której ręcznie wytwarza się pierogi m.in. z mięsem, ruskie, ze szpinakiem czy z kapustą i grzybami.

Wraz z nowoprzyjętymi Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza 53 członków, a wśród nich producentów żywności wysokiej jakości, przetwórców, restauracje, gospody i gościńce.

Wielkopolska od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage).

W województwie wielkopolskim funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom miejsc, w których produkowana jest wysokiej jakości żywność regionalna i serwowana tradycyjna, wielkopolska kuchnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jakub 06-01-2013, 11:18:
Ta sieć to pic na wodę. "Europejska" tylko z nazwy, bo poza Polską, Niemcami, krajami bałtyckimi i skandynawskimi oraz Ukrainą, żaden z regionów w Europie nie należy do niej (kiedyś należała do tego Galicja z Hiszpanii, ale sie wycofała).
Nikt nie kontroluje faktycznego związku oferowanych produktów z obszarem na którym powstaję, nie ma tutaj znaczenie pochodzenie surowca, terroir czy inne rzeczy, na których bazują regionalne produkty żywnościowe.
Polacy też, w zasadzie nie patrzą w ogóle na to, czy producent należy do tej sieci.
Z drugiej jednak strony "lepszy rydz/lnianka niż nic".
Już dużo lepsze byłoby pójście drogą Slow Food, bo to przynajmniej jest jakoś rozpoznawalne w Polsce i na świecie. Ale i tak najlepszym wyjściem jest system oznaczeń geograficznych i apelacji.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH