Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eat Polska na FoodShow: Polska gastronomia jest teraz w ultraciekawym punkcie

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 23-03-2018, 10:30
Eat Polska na FoodShow: Polska gastronomia jest teraz w ultraciekawym punkcie
Michał Sobieszuk, założyciel Eat Polska; fot.: PTWP

–  Przez to, że rozwój gastronomii został na kilkadziesiąt lat zastopowany, przez ostatnie 30 lat pojawiło się bardzo wielu kreatywnych szefów kuchni, którzy nie mają specjalnych ograniczeń w tym, co mogą budować – mówił Michał Sobieszuk, założyciel Eat Polska podczas debaty "Mała kulinarna ojczyzna – klienci chcą jeść to, co najlepsze w okolicy".

Michał Sobieszuk podczas Food Show 2018 zwrócił uwagę na potencjalną rolę wódki, jabłek i chleba w rozwoju polskiej turystyki kulinarnej.

– Wódka jest wbrew pozorom w Polsce bardzo niedoceniona. Nie możemy też o niej opowiadać ze względu na ustawę o trzeźwości. Z jednej strony chcemy pokazywać wódkę jako produkt, z którego nasz kraj powinien słynąć. Z drugiej strony jakakolwiek dyskusja na ten temat, także na temat rozwoju pod kątem turystyki kulinarnej, jest blokowana. Jeżeli nie będziemy o tym rozmawiać, nie osiągniemy sukcesu. Wydaje mi się, że powstające w Warszawie Muzeum Polskiej Wódki będzie jakimś przełomem. Trochę szkoda, że musiała to wziąć w swoje ręce prywatna firma, jeden z producentów wódki – stwierdził założyciel Eat Polska.

Jego zdaniem,  zbyt mało osób wie też o tym, że Polska stoi jabłkami. – Jabłka są niedocenianym polskim produktem. Powinno powstać Muzeum Jabłka – postulował.

Prelegent zwrócił także uwagę na nasz chleb, który również mógłby zrobić dużo większą "karierę" na świecie: – Chleb to produkt, z którego jesteśmy niebywale dumni. Wszyscy uważamy, że polski chleb jest wspaniały – mówił.

Jako ciekawostkę przytoczył, że w Indiach modne stają się hipsterskie piekarnie German Bakery sprzedające chleb na zakwasie. Fakt, że takie pieczywo reklamowane jest jako niemieckie, pokazuje, że nie ma skojarzenia chleba na zakwasie z Polską.

Jego zdaniem, wskazane byłoby, by turyści otrzymywali wstawki o polskiej tradycji kulinarnej, usłyszeli jakąś historię na ten temat. – Chodzi o to, by przeciętny Polak, wyjeżdżając gdzieś na wycieczkę z rodziną, zatrzymując się w muzeum czy jakimś innym miejscu, dostał jakąś kulinarno-kulturową historię – mówił.

Podkreślił, że polska gastronomia zmierza w nowoczesnym kierunku. – Wydaje mi się, że polska gastronomia jest teraz w ultraciekawym punkcie. Przez to, że rozwój gastronomii został na kilkadziesiąt lat zastopowany, przez ostatnie 30 lat pojawiło się bardzo wielu kreatywnych szefów kuchni, którzy nie mają specjalnych ograniczeń w tym, co mogą budować. Jeżeli mają ochotę sięgnąć do korzeni, mogą wykreować kompletnie nową polską kuchnię. Można wziąć przepisy z XIX w. lub powojenne i zrobić je od nowa. Nie będzie żadnego mentora, który powie, że w polskiej kuchni się tak nie robi. Tak jest w kuchni francuskiej, gdzie ograniczenia są gigantyczne ze względu na to, jak wygląda cała spuścizna kulinarna – stwierdził.

Michał Sobieszuk był prelegentem debaty "Mała kulinarna ojczyzna – klienci chcą jeść to, co najlepsze w okolicy", która odbyła się w ramach Food Show 2018.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
  • Polecamy Waszej uwadze transmisje z wybranych sesji #EKG2018. Zapraszamy na YouTube: EEC Poland - bit.ly/2wRSK2O Grupa PTWP - bit.ly/2GjlEsf #EEC2018
    @EECKatowice
  • Jako partnerzy @EECKatowice mieliśmy okazję przeprowadzić panel dyskusyjny o roli młodych w kształtowaniu Europy. Dziękujemy @pherstowski, PROM, MAY, Zwolnieni z Teorii, @ELSAPoland, @aegeewarszawa i @tomanek_robert, rektorowi @UE_Katowice! #EEC2018 #YouthLeadership #YouthVoice https://t.co/57GpHAhcCa
    @EECKatowice - (RT) @AIESECPoland
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 615) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH