Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Fast foody źródłem szkodliwych związków chemicznych

  • Autor: PAP
  • Data: 21-04-2016, 15:14
Fast foody źródłem szkodliwych związków chemicznych
Fot. Shutterstock

Naukowcy z Waszyngtonu ostrzegają, że osoby spożywające duże ilości żywności typu fast food są narażone na działanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych - ftalanów. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach pisma „Environmental Health Perspectives”.

"Poziom ftalanów w organizmach ludzi, którzy regularnie jedzą fast foody, jest nawet o 40 proc. wyższy niż u pozostałej części populacji. Budzi to w nas duży niepokój, ponieważ ftalany są odpowiedzialne za rozwój wielu poważnych problemów zdrowotnych u dzieci i dorosłych" - mówi prof. Ami Zota z Milken Institute School of Public Health działającego przy Uniwersytecie Jerzego Waszyngtona (USA), główna autorka badania.

Ftalany to powszechnie stosowane w przemyśle chemicznym sole i estry kwasu ftalowego. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji farb, lakierów, żywic i laminatów, ale też do wyrobu opakowań produktów spożywczych i kosmetycznych. Często stosuje się je do tworzenia tacek i pojemników, w których sprzedawane są, przechowywane i transportowane popularne fast foody, a także do tworzenia elementów linii produkcyjnych w miejscach serwujących "szybkie jedzenie".

"Tymczasem udowodniono, że związki te mogą łatwo przenikać z opakowań do żywności. Szczególnie wysokie ich stężenie znajduje się właśnie w żywności wysoko przetworzonej" - podkreśla Zota.

Profesor wraz ze swoim zespołem zebrała dane od blisko 9 tysięcy osób. Uczestnikom zadano szczegółowe pytania dotyczące ich diety w ciągu ostatnich 24 godzin, w tym konsumpcji żywności typu fast food. Pobrano od nich także próbki moczu, które naukowcy przebadali pod kątem obecności produktów rozpadu dwóch konkretnych ftalanów: DEHP i DINP.

Okazało się, że im więcej fast foodów spożywali uczestnicy badania, tym wyższa była ich ekspozycja na ftalany. "Osoby, które zjadły najwięcej tego typu pokarmów, miały w moczu o 23,8 proc. wyższe stężenie produktów rozpadu DEHP oraz o blisko 40 proc. wyższy poziom metabolitów DINP w porównaniu do ludzi, którzy w przeciągu ostatniej doby przed badaniem unikali fast foodów" - opowiada prof. Zota.

Naukowcy odkryli również, że najistotniejszymi "nośnikami" ftalanów były produkty zbożowe oraz mięsne. Jak mówi kierowniczka badania, produktami zbożowymi, które szczególnie silnie magazynowały w sobie szkodliwe substancje, były np. spody do pizzy, ciastka, chlebki typu pita, burrito oraz potrawy z ryżu i makaronu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH