Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Branża gastronomiczna wobec trendów kulinarnych i prozdrowotnych (pełna relacja)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 16:19

Strona 3 z 3

Właściciel Grupy Garstromall powiedział, że zdecydowanie obserwujemy rozwój restauracji w kierunku prozdrowotnym. - Pamiętajmy jednak, że mody w gastronomii jak w każdej innej dziedzinie są i będą – szybko przychodzą i równie szybko mijają. Ma na o wpływ coraz szybszy przepływ informacji. Sami jesteśmy obecni w sieci, prowadzimy bloga. Pokazujemy zdrową żywność przez wskazówki naszych kucharzy, który pokazują różne triki kulinarne – mówił Piotr Niemiec. Zapytany o mody na nadchodzący sezon powiedział, że w 2017 roku modne będą dania z buraka, kiszonki i kasze. - Już teraz obserwujemy te trendy w restauracjach – dodał.

Podobnego zdania jest Adrian Feliks. – Kultura żywności i jedzenia będzie się rozwijała. To nie jest chwilowa moda, a raczej długotrwały trend. Jeśli chodzi o modę to zdecydowanie stawiam na kiszonki. Początek obserwowaliśmy już w 2016 roku – mówił właściciel Spoon Adrian Feliks.

Z kolei Wawrzyniec Maziejuk, zwrócił uwagę, że błędne jest przekonanie, że żywność od małego rolnika jest zdrowa. Tylko żywność ekologiczna jest kontrolowana na każdym etapie produkcji. Polska jest potęgą w kwestii produkcji warzyw, ale są one skażone chemią. Południe Polski ma idealne warunki do rozwoju rolnictwa ekologicznego. - Restauracje chcą się wyróżnić, a żywność ekologiczna może być taką formą odróżnienia się od konkurencji. Dlatego mocno wierzę, że żywność ekologiczna będzie wchodzić do polskich restauracji – mówił Maziejuk.

Poruszył także wywołana już wcześniej kwestię dostawców. W jego opinii, mali producenci mogą odpowiedzieć na oczekiwania restauratorów. - Można ekologiczne surowce pozyskiwać prosto od producentów. To pozwala także na skrócenie łańcucha dostaw. Wiem, że producenci chcą współpracować z branżą gastronomiczną. Oczekują przy tym długotrwałej relacji i jasnych zasad współpracy – mówił przedstawiciel Stowarzyszenia Ekologia Polska.

Temat dostawców poruszył panelistów. – Mamy w regionie biobazar. Sami jeździmy i wyszukujemy produkty w małych miejscowościach. Jest dużo pracy logistycznej, ale trzeba wyszukiwać dostawców – uważa Dominik Duraj. W podobnym tonie wypowiedział się Adrian Feliks, który uważa iżteraz o dobry towar jest łatwiej niż jeszcze kilka lat temu. - Niestety trzeba go wyszukać, gdyż sam nie trafi do żadnej restauracji. Niszowi hodowcy naprawdę chętnie chcą z nami współpracować, ale trzeba do nich dotrzeć – mówił. Także zaopatrzeniowcy z Grupy Gastromall kupują produkty od rożnych dostawców i rolników. - Dlatego nie raz te same potrawy w różnych naszych restauracjach mogą się nieco różnić – zauważył Piotr Niemiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH