Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Branża gastronomiczna wobec trendów kulinarnych i prozdrowotnych (pełna relacja)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 16:19

Strona 3 z 3

Właściciel Grupy Garstromall powiedział, że zdecydowanie obserwujemy rozwój restauracji w kierunku prozdrowotnym. - Pamiętajmy jednak, że mody w gastronomii jak w każdej innej dziedzinie są i będą – szybko przychodzą i równie szybko mijają. Ma na o wpływ coraz szybszy przepływ informacji. Sami jesteśmy obecni w sieci, prowadzimy bloga. Pokazujemy zdrową żywność przez wskazówki naszych kucharzy, który pokazują różne triki kulinarne – mówił Piotr Niemiec. Zapytany o mody na nadchodzący sezon powiedział, że w 2017 roku modne będą dania z buraka, kiszonki i kasze. - Już teraz obserwujemy te trendy w restauracjach – dodał.

Podobnego zdania jest Adrian Feliks. – Kultura żywności i jedzenia będzie się rozwijała. To nie jest chwilowa moda, a raczej długotrwały trend. Jeśli chodzi o modę to zdecydowanie stawiam na kiszonki. Początek obserwowaliśmy już w 2016 roku – mówił właściciel Spoon Adrian Feliks.

Z kolei Wawrzyniec Maziejuk, zwrócił uwagę, że błędne jest przekonanie, że żywność od małego rolnika jest zdrowa. Tylko żywność ekologiczna jest kontrolowana na każdym etapie produkcji. Polska jest potęgą w kwestii produkcji warzyw, ale są one skażone chemią. Południe Polski ma idealne warunki do rozwoju rolnictwa ekologicznego. - Restauracje chcą się wyróżnić, a żywność ekologiczna może być taką formą odróżnienia się od konkurencji. Dlatego mocno wierzę, że żywność ekologiczna będzie wchodzić do polskich restauracji – mówił Maziejuk.

Poruszył także wywołana już wcześniej kwestię dostawców. W jego opinii, mali producenci mogą odpowiedzieć na oczekiwania restauratorów. - Można ekologiczne surowce pozyskiwać prosto od producentów. To pozwala także na skrócenie łańcucha dostaw. Wiem, że producenci chcą współpracować z branżą gastronomiczną. Oczekują przy tym długotrwałej relacji i jasnych zasad współpracy – mówił przedstawiciel Stowarzyszenia Ekologia Polska.

Temat dostawców poruszył panelistów. – Mamy w regionie biobazar. Sami jeździmy i wyszukujemy produkty w małych miejscowościach. Jest dużo pracy logistycznej, ale trzeba wyszukiwać dostawców – uważa Dominik Duraj. W podobnym tonie wypowiedział się Adrian Feliks, który uważa iżteraz o dobry towar jest łatwiej niż jeszcze kilka lat temu. - Niestety trzeba go wyszukać, gdyż sam nie trafi do żadnej restauracji. Niszowi hodowcy naprawdę chętnie chcą z nami współpracować, ale trzeba do nich dotrzeć – mówił. Także zaopatrzeniowcy z Grupy Gastromall kupują produkty od rożnych dostawców i rolników. - Dlatego nie raz te same potrawy w różnych naszych restauracjach mogą się nieco różnić – zauważył Piotr Niemiec.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 567) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH