Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Charakter wnętrza restauracji ma być adekwatny do serwowanej kuchni

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2017, 16:51
Food Show 2017: Charakter wnętrza restauracji ma być adekwatny do serwowanej kuchni
Grażyna Piotrowska, główny architekt, Green Caffe Nero, fot. PTWP

Ciężko otwierające się drzwi, brak wycieraczek, wieszaków, za małe lub za duże stoliki – to małe błędy, ale jakże rażące, które już na pierwszy rzut oka i mogą sprawić, że dana restauracja nie przyciągnie klientów. Jak unikać tego typu pomyłek oraz co zrobić, aby klienci w lokalu czuli się komfortowo jak w domu, dyskutowano w trakcie debaty „Design wyróżnikiem dobrej restauracji” podczas Food Show 2017.

Polacy szanują kulturę jedzenia, co przekłada się na coraz częstsze wizyty w restauracjach czy kawiarniach. Wpływa to pozytywnie na zaplecze gastronomiczne, które zdecydowanie polepszyło się i jest chęć ze strony inwestorów na otwieranie nowych lokali, które poprzez swoje menu i wystrój powinny wzbudzać zainteresowanie wśród konsumentów.

- Sprecyzowany profil klienta, odpowiednio zaadresowane do niego menu i wnętrze, które ma swój charakter adekwatny do serwowanej kuchni, sprawią, że wizyta w lokalu będzie wyjątkowym przeżyciem dla klienta – powiedziała Grażyna Piotrowska, główny architekt, Green Caffe Nero.

- Nie jest sztuką zrobić 100 takich samych restauracji, ale tak żeby każda była inna. Dobrym rozwiązaniem jest projektowanie dosyć klasycznych wnętrz w połączeniu z panującymi trendami w postaci małych akcentów, które co jakiś czas będzie można zmieniać. Daje nam to duże pole do popisu przy kolejnych działaniach bardziej ewolucyjnych niż rewolucyjnych. Mamy wówczas gwarancję, że nie będziemy musieli całkowicie zmieniać wystroju co trzy lata – dodała Piotrowska.

Równie ważna co menu i piękne wnętrze jest lokalizacja punktu gastronomicznego.

- Lokalizacja ma ogromne znaczenie pod kątem biznesowym, ale i ideologicznym. Dla was ważna jest historia lokalu, otoczenia i ludzi, którzy tam mieszkają, dlatego kawiarnie Green Caffe Nero powstają w nieprzypadkowym miejscach. Wybór lokalizacji przekłada się na wnętrze lokalu np. na ścianach pojawiają się stare zdjęcia z tego miejsca, ewentualnie pozostawiamy "surowy" fragment ściany, żeby pokazać sposób, w jaki budowano w latach 70. – tłumaczyła  Grażyna Piotrowska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH