Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość (pełna relacja)

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2017, 19:03
Food Show 2017: Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość (pełna relacja)
Food Show 2017: Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość, fot. PTWP

Dzisiejsze restauracje odróżniają się od konkurencji poprzez lokalność, spersonalizowaną ofertę oraz brak klasycznego, sztywnego menu. Równocześnie większość trendów kulinarnych obecnych w Europie i Polsce przypływa do nas z Azji i Ameryki Południowej - to wnioski płynące z debaty "Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość" na Food Show 2017.

Moderatorem debaty była Katarzyna Gubała, Culinary Content Director w Wydawnictwie Burda oraz redaktor naczelna magazynu Slowly Veggie.

Na początku debaty paneliści rozmawiali o najświeższych trendach w światowej gastronomii.

Marta Glinka, ekspert ds. trendów kulinarnych, konsultant marketingowy sektora spożywczego, blogerka restauracyjna (Restaurantica.pl), właścicielka portalu o jedzeniu Warsawfoodie.pl, wśród dominujących trendów wskazała m.in. niemarnowanie żywności oraz flexitarianizm.

- Niemarnowanie żywności to z jednej strony różne sposoby przekazywania żywności, np. dla potrzebujących, a z drugiej korzystanie z źródeł typu ‘fair trade’. To już się dzieje, np. w Hiszpanii, ale także w Polsce. Angażują się w to najbardziej znani szefowie kuchni. Istotnym trendem na świecie jest także flexitarianizm, czyli stopniowe przechodzenie na dietę bezmięsną. Zaczynamy od jednego wegetariańskiego dnia w tygodniu i stopniowo zwiększamy tę liczbę. W Polsce o flexitarianizmie jeszcze mało się mówi. Jest to trend widoczny w Niemczech, Holandii, Hiszpanii. W Barcelonie powstała nawet dedykowana takiej diecie restauracja. Dziś już nie tylko wegetarianie chodzą do restauracji, w których warzywa mają największe znaczenie. Tego typu lokale zaczął doceniać np. przewodnik Michelin. W Polsce, wzorem Berlina, powstają z kolei lokale typu neo-bistro, gdzie można zjeść bardzo dobrej jakości jedzenie w przystępnej cenie – dodała.

Według Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członka Euro-Toques Polska, Polacy zaczynają zwracać coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie produktu, ale przede wszystkim jego wpływ na nasze zdrowie.

- Zaczynamy uprawiać sporty, zdrowiej się odżywiać, ale obserwujemy także powrót do kuchni etnicznej, staropolskiej gdzie odnajdujemy dawne przepisy, które następnie przetwarzamy przy pomocy nowych technik kulinarnych. Wielu szefów kuchni zakłada dziś małe ogródki na własne potrzeby. Sami wytwarzają od podstaw produkty i wiedzą jak na nich pracować, jak je wykorzystać. Sam pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta (15 km od Zawiercia), ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki – dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH