Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Jarmuż przestaje być w Polsce produktem niszowym

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-03-2017, 11:33
Food Show 2017: Jarmuż przestaje być w Polsce produktem niszowym
Marta Glinka, ekspert ds. trendów kulinarnych, konsultant marketingowy sektora spożywczego, blogerka restauracyjna (Restaurantica.pl), właścicielka portalu o jedzeniu Warsawfoodie.pl, fot. PTWP

- Jarmuż pojawia się już nie tylko w ekskluzywnych restauracjach, ale także w popularnych sieciach kawiarni. To nie jest już produkt niszowy, a powszechnie stosowany składnik - mówiła Marta Glinka, ekspert ds. trendów kulinarnych, konsultant marketingowy sektora spożywczego, blogerka restauracyjna (Restaurantica.pl), właścicielka portalu o jedzeniu Warsawfoodie.pl podczas debaty "Gastronomiczne stolice Europy: trendy, inspiracje, nowości, przyszłość" w ramach Food Show 2017.

Wśród dominujących trendów na rynku restauracji Marta Glinka wskazała m.in. niemarnowanie żywności oraz flexitarianizm.

- Niemarnowanie żywności to z jednej strony różne sposoby przekazywania żywności, np. dla potrzebujących, a z drugiej korzystanie z źródeł typu ‘fair trade’. To już się dzieje, np. w Hiszpanii, ale także w Polsce. Angażują się w to najbardziej znani szefowie kuchni. Istotnym trendem na świecie jest także flexitarianizm, czyli stopniowe przechodzenie na dietę bezmięsną. Zaczynamy od jednego wegetariańskiego dnia w tygodniu i stopniowo zwiększamy tę liczbę. W Polsce o flexitarianizmie jeszcze mało się mówi. Jest to trend widoczny w Niemczech, Holandii, Hiszpanii. W Barcelonie powstała nawet dedykowana takiej diecie restauracja. Dziś już nie tylko wegetarianie chodzą do restauracji, w których warzywa mają największe znaczenie. Tego typu lokale zaczął doceniać np. przewodnik Michelin. W Polsce, wzorem Berlina, powstają z kolei lokale typu neo-bistro, gdzie można zjeść bardzo dobrej jakości jedzenie w przystępnej cenie – dodała.

Ekspertka przyznała, że wciąż aktualnym trendem na świecie jest popularność superfoods.

- Ten trend trwa od dłuższego czasu, zmieniają się tylko same produkty: akai, goji, chia i polski jarmuż, który pojawia się już nie tylko w ekskluzywnych restauracjach, ale też sieciach kawiarni w Polsce. To nie jest już coś niszowego, a powszechnie stosowany składnik. Także duże sieci dyskontów mają w ofercie produkty z superfoodsami oraz wszelkiego rodzaju "produkty wolne od": bez glutenu, cukru itp. Coraz więcej restauracji na Zachodzie w swoich kartach oznacza alergeny zawarte w daniach lub potrawy bez laktozy, glutenu. U nas tego typu praktyka wciąż jest zjawiskiem niszowym - dodała.

Marta Glinka zwróciła uwagę na  trend personalizacji, który z innych dziedzin życia przeniknął do gastronomii i można go już zaobserwować także w polskich restauracjach.

- W jednej z restauracji w Londynie możemy na ekranie możemy dowolnie zmieniać składniki dania, przy których pojawiają się wartości odżywcze. W Złotych Tarasach funkcjonuje 'pleasure store' lodów Magnum. Możemy zamówić lody z dowolną polewą. W jednej z pizzerii w Warszawie nie ma standardowego menu, a z ekranu można wybrać dowolne składniki - dodała. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 259) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH