Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Nowoczesne technologie (pełna relacja z debaty)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 21-03-2017, 18:45
Food Show 2017: Nowoczesne technologie (pełna relacja z debaty)
Nowoczesne technologie

Podczas debaty pt. Nowoczesne technologie, jaka odbyła się w w ramach Food Show w Katowicach dominującym tematem było zamawianie jedzenia za pośrednictwem nowoczesnych aplikacji, jak również coraz bardziej rozbudowane systemy wzajemnej komunikacji i opiniowania pomiędzy finalnym konsumentem, a restauracjami.

Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i Dyrektor Zarządzający Pyszne.pl, uważa, że rynek gastronomiczny jest zależny od dobrobytu. - To jak się rozwija, zależy od zamożności i od tego, ile pieniędzy zostaje po zaspokojeniu podstawowych potrzeb. Tryb życia w wielkich miastach, gdzie ludzie dużo pracują i nie mają czasu gotować, przekłada się na to, że zamawiają gotowe jedzenie. Jest to przede wszystkim pizza i kuchnia polska mówił dyrektor serwisu pyszne.pl

Z kolei Krzysztof Radoszewski – Dyrektor Generalny, UberEATS w Polsce, zwrócił uwagę, że liczba Polaków jedzących w restauracjach regularnie rośnie. Powołał się na badanie Polska na talerzu, z którego wynika, że już 45 proc. Polaków regularnie odwiedza restauracje. - U nas najczęściej są wybierane dania kuchni amerykańskiej, meksykańskiej i azjatyckiej – zauważył Radoszewski.

Natomiast Łukasz Sot, współzałożyciel, Cateromarket.pl, wskazuje na trent konsumencki, gdzie konsumenci są coraz w większym stopniu wymagający, ale są także coraz bardziej wyedukowani i świadomi żywieniowy. - Ludzie już nie jedzą, ale się odżywiają. Dużo pytają. Klienci wiedzą, że nie tylko smacznie należy jeść, ale przede wszystkim zdrowo. Ciągle rośnie nam liczba zapytań o zdrowe diety – mówił współzałożyciel, Cateromarket.pl.

Przemysław Bogdański, dyrektor Field Marketing, Cursor SA, Prezes, Pro-People Sp. z o.o. zwrócił uwagę, że nie można pominąć konieczności informowania konsumenta o składnikach. - Jest to wyraźny trend. Każdy chce wiedzieć z czego się składają produkty. Są już aplikacje pozwalające sprawdzić skład produktu przed jego kupieniem – mówił Przemysław Bogdański.

Moderator dyskusji, Sebastian Starzyński, dyrektor zarządzający ABR Sesta Sp. z o.o. był zdania, że konsument się rozdwaja. - Pierwsza grupa chce dobrze i smacznie zjeść, druga grupa to nisza, która ciągle rośnie – to świadomi konsumenci, którzy sprawdzają skład potrwa i dużo o nich wiedzą. Warto zaznaczyć, że Unia Europejska bardzo wspiera tą drugą grupę. Zauważa, że jedzenie ma także swoja funkcję społeczną. Ludzie się spotykają, razem wychodzą – mówił Sebastian Starzyński.

Do tego odniósł się Arkadiusz Krupicz, który jest zdania, że zamawianie jedzenia nie wyklucza funkcji społecznych. - Zamawianie może być wygodnie nawet dla grupy ludzi, który mogą zamówić jedzenie do domu czy biura i tam je wspólnie zjeść. W zależności od potrzeb możemy dostosować naszą ofertę – podkreślił dyrektor zarządzający Pyszne.pl

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Karol 22-03-2017, 11:47:
Dlaczego tak wąska dyskucja panelistów o nowoczesnych technologiach? tak dużo dzieje się że aż dziwne że kluczem rozmowy było dostarczanie żywności. Zgadzam się, że możliwości w ocenie reputacji online jest coraz bardziej kluczowa, ale właśnie rozwój chatbotów do usprawnienia obsługi (niekonicznie jak wskazano w bardzo merytorycznych rozmowach z klientami), powszechność rozwiązań mobilnych (geolokalizacja?), sharing i access economy, ale również rozwiązania e-commerce dla HoReCa i producentów - wiele wątków do omówienia w tak szerokim temacie. Może warto bardziej focusować tematy takich paneli?
  • Lukasz Dania 22-03-2017, 02:26:
podobal mi sie fakt ze mowimy o innowacyjnych firmach z zamawianiem przez internet a nie zwyklych kopiach Just eat ktore zdominowalo juz 13 krajow (liderow w europie) od 2001

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH