Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Polacy szukają w gastronomii nie tylko jedzenia, ale i wrażeń

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2017, 10:15
Food Show 2017: Polacy szukają w gastronomii nie tylko jedzenia, ale i wrażeń
Mateusz Kręcina, szef kuchni i niezależny doradca kulinarny, fot. PTWP

- Polacy zaczynają poszukiwać w restauracjach prawdziwego jedzenia, ale chodzi już nie tylko o potrawy. Coraz częściej liczy się dostarczenie gościom wrażeń, interakcji, zabawy przy stole - mówił podczas debaty "Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych" na Food Show 2017 Mateusz Kręcina, szef kuchni i niezależny doradca kulinarny.

Mateusz Kręcina przyznał, że polscy kucharze przez długi czas nie mogli zdobywać doświadczenia w kraju w czołowych restauracjach, np. z gwiazdkami Michelin.

- Do Michelina jako Polacy musimy jeszcze trochę dojrzeć. Przez kilka lat pracowałem w Anglii, ponieważ w Polsce tego doświadczenia nie mogliśmy zdobyć. Po uczestnictwie w piątej edycji Top Chef uznałem, że otworzę małą restaurację na 25 osób. Po ośmiu miesiącach niemal zdeklasowaliśmy konkurencję w Bielsku-Białej, ale tylko dlatego, że co tydzień przygotowujemy 10 nowych specjalności - dodaje.

Zdaniem Kręciny Polacy poszukują w restauracjach prawdziwego jedzenia, a niezwykle istotną kwestią jest serwis na wysokim poziomie.

- W restauracjach nie szukamy już do końca samego jedzenia, a wrażeń, interakcji, zabawy przy stole. Jeśli lokal serwuje coś, co można kupić w markecie to jest problem. Jeszcze większym problemem jest jednak to, że nie mamy ludzi wykwalifikowanych do pracy w tej branży - dodaje.

Jak przyznał, wśród trendów kulinarnych w Polsce dominują smaki Azji, ale renesans przeżywa kuchnia polska wzbogacona o nowe składniki i przygotowywana w oparciu o nowoczesne technologie.

- Trzeba słuchać ludzi. Dlatego w naszych restauracjach rozdajemy klientom ankiety. Dzięki temu wiemy co zmieniać i w jakim kierunku podążać. Klienta trzeba zaskakiwać. Jako Polacy nie byliśmy nauczeni spędzania czasu w restauracji tak jak ma to miejsce np. we Włoszech. Powoli się to zmienia dzięki podróżom zagranicznym - dodaje.

Mateusz Kręcina jest zdania, że poziom wyszkolenia pracownika w polskiej gastronomii na szanse się poprawić dzięki Brexitowi.

- Brexit doprowadzi do tego, że w ciągu dwóch lat wrócą do Polski nasi specjaliści pracujący obecnie w Wielkiej Brytanii. To ludzie, którzy są nauczeni pracy pod presją czasu na dobrym produkcie i w kraju gdzie ludzie naprawdę chodzą do restauracji. Dzięki temu jest szansa, że poziom kompetencji pracowników w Polsce się poprawi. Ludzie, którzy kończą szkoły w Polsce obecnie nic nie potrafią. Nie uczy się ich podstaw przez to, że kadra nauczycielska jest niewykwalifikowana. W Anglii kucharz musi zdawać egzaminy co tydzień - podsumował.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (11)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Kaśka 21-03-2017, 03:06:
Powiem krótko Pan Krecina nie jest żadnym autorytetem kulinarnym , nic nie osiągnił tylko pisze te swoje bajki i teorie
  • Zorientowany 20-03-2017, 21:13:
Mateusz posłuchaj mnie dobrze. Nie odbieraj uwag, które ludzie do Ciebie kierują tak krytycznie. W tym wszystkim nie chodzi o Ciebie. Jaki jesteś i Twoje celebryckie zapędy są w światku gastronomii wszystkim znane. Bardziej Nam chodzi o to że zaraz na początku działania Amici pała została przegięta. Te wszystkie ankiety którymi zamęczacie gości, sztuczna życzliwość, dopytywanie czy danie smakuje w momencie gdy gość nie przemielił jeszcze dobrze buzią. A najlepsza była akcja kieliszek prossecco za opinię na Tripadvisor - Gratuluję pomysłowości. Na szczęście wpis o tym z Facebooka szybko zniknął. Mateusz stworzyliście rzeszę januszów którzy na Tripadvisor pojawiali się po wizycie u Was jak grzyby po deszczu piszących o Was w najlepszym tonie ganiąc przy tym inne lokale. W prawdziwość większości tych profili wątpię. Samo zaś wyświetlanie na Twoim profilu printscreenów z Tripadvisor o zajęciu czołowego miejsca uważam za żałosny odruch.
  • Miśhelin 20-03-2017, 21:10:
Jak dla mnie pierwsza sprawa z powoływaniem Chrystusa do komentarzy w tematyke restauracyjną 21 wieku to przedłużanie braku jakiegokolwiek charakteru i nie powinna być w ogóle brana pod ząbek czosnku. Druga sprawa to, to że w komentarzach biorą udział typowe hejty po czym można łatwo stwierdzić zgodnie z zasadami prostego rozpoznania na bazie powstawania portretów psychologicznych, że są to osoby obrażone o to, że nie stać ich na jedzenie w omawianej wyżej gastronomi. Nie są to bezpośrednie pretensje, nawet zazdrość tylko próba wymuszenia możliwości skorzystania z ofert pana Marcina na własnych warunkach co niestety już podświadomie zakotwiczyło w ich głowach jako niemożliwe. Z mojej opinii. Odwiedzałem różne restauracje w Bielsku i wiem, że każda ma swoją specjalizacje, coś co robi najlepiej, a żadna nie ma w raki sposób zbudowanego menu co nie tyczy się wyżej opisanego sposobu i realizacji podawania nam posiłków w bielsku z jednym wyjątkiem, z którym się spotkałem i mimo pustych opini jestem gotowy polecić, chociażby dla samego sprawdzenia pojęcia interakcji. Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz wszystkie komentarze (11)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH