Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Poziom edukacji kulinarnej jest bardzo niski

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-03-2017, 14:24
Food Show 2017: Poziom edukacji kulinarnej jest bardzo niski
Adrian Feliks /fot. PTWP

Kelner jest przedstawicielem handlowym kucharza. Poziom edukacji jest na bardzo niskim poziomie. Mam doświadczenie zdobyte za granicą, gdyż gotowania uczyłem się w Belgii, to nasze szkoły gastronomiczne są w tyle 20 lat za zachodnimi – powiedział Adrian Feliks, szef kuchni, właściciel SPOON Adrian Feliks, podczas debaty Rynek pracy w gastronomii na Food Show 2017 w Katowicach.

- Na trzydzieści osób, które kształcą się w zawodzie kucharza, zaledwie dwie chcą to naprawdę robić, a tylko jedna coś osiągnie. Pozostałe są tam z przypadku. Z drugiej strony człowiek po szkole chce od razu zarabiać 3,5 tysiąca i mieć wolne weekendy – to nie są realistyczne oczekiwania. W zawodzie kucharza trzeba się stale kształcić, w przeciwnym razie wszyscy będziemy jeść tylko w fastfoodach – mówił Adrian Feliks.

Gdy poruszono temat pracowników z Ukrainy, powiedział, że są firmy, które zajmują się pozyskiwanie pracowników z Ukrainy. - U mnie każdy musi przejść wszystkie etapy – od zmywaka poczynając. Płacę Ukraińcom takie same stawki jak Polakom. Niestety wiele osób nie ma szacunku do pracy. W Belgii, szefowie kuchni są często udziałowcami restauracji. To ich wiąże i motywuje do pracy – powiedział właściciel SPOON Adrian Feliks.

Uważa, że na rynku jest dużo pseudo szefów kuchni, którzy niszczą rynek. - Jeśli ktoś przychodzi i domaga się 12 tysięcy złotych za miesiąc za prowadzenie kuchni, ale potem okazuje się, że sobie nie radzi lub lekceważy swoją pracę, to kolejny już nie dostanie 12 tysięcy – mówił Adrian Feliks.

Wspomniał, że w Belgii są takie same stawki dla kelnerów i kucharzy, a napiwki są równo dzielone dla całego zespołu. - Pamiętajmy, że jest to podziękowanie, a nie zapłata. Odnośnie stawek, to teraz akurat szukam menadżera do restauracji i chcę mu zapłacić 3 tysiące złotych plus procent od zysku. Ludzie często gdy tylko usłyszą procent, to się wycofują – ubolewa Feliks.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 213) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH