Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: Rynek restauracji premium jest trudny i specyficzny

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2017, 10:31
Food Show 2017: Rynek restauracji premium jest trudny i specyficzny
Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses. Fot. PTWP

Perspektywy dla rynku są we wszystkich segmentach obiecujące, a restauracji typu premium jest w Polsce niewiele w porównaniu do Portugalii czy Wielkiej Brytanii – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses, która ma jedną gwiazdkę Michelin oraz wielu innych konceptów gastronomicznych podczas debaty "Polska gastronomia wobec wyzwań ekonomicznych i prawnych" na Food Show 2017.

– Na świecie jest około 3700 gwiazdek Michelin, trzygwiazdkowych jest 73, a w Polsce są tylko dwie. Ale u nas jest 40 mln konsumentów świadomych i dojrzałych, którzy jeżdżą po świecie i próbują różnych potraw – mówił Krzysztof Janiszewski, właściciel restauracji Senses.

– Byłem kiedyś we Włoszech obok miejscowości Modena, zarezerwowaliśmy stolik, i na całej sali było dwóch Niemców, poza tym byli sami Polacy. Kelnerzy też byli polskojęzyczni. To mi uświadomiło, że Polacy są już dojrzali i chętni do spędzenia czasu w restauracjach premium.

Tłumaczył, że taki pobyt trwa około czterech godzin, jest to jakieś przeżycie, tak jak przykładowo wyjście do teatru. – Ludzi chodzą do restauracji premium z rodziną, z przyjaciółmi świętować ważne wydarzenia, np. zaręczyny. Spotykają się też na imprezach biznesowych. Uważam, że restauracje premium można traktować jako połączenie sztuki kulinarnej z przeżyciem – mówił.

Dodał, że pracuje nad otworzeniem kolejnej restauracji. – Będzie to nowoczesna restauracja. Ściany będzie miała w 100 proc. pokryte przez grafiki komputerowe, które będą się zmieniać w zależności od atmosfery nastroju czy typu gości. To będzie restauracja ze strefy premium – mówił.

Mówił, że wyzwaniami dla nich są nie tyle rosnące koszty pracy. ale trudności z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników. – W Polsce mamy problem z roszczeniowością pracowników i wydajnością. Przychodzą młodzi ludzie i chcą być od razu wykształconymi kelnerami czy menadżerami, a nie mają doświadczenia. Nie ma za wiele szkół kelnerów, baristów, czy gastronomicznych. Wielu pracowników to samoucy, część z nich pracowała za granicą – oni wiedzą, co to znaczy oddać się pracy – mówił Krzysztof Janiszewski.

– Młodzi, 20-letni przychodzą do gastronomii i często bardziej chcą gwiazdorzyć niż pracować – dodał.

– Jedno z naszych wyzwań to problem z dostępnością produktów wysokiej jakości. Z jednej strony mamy na rynku wszystko, ale nadal jest pogoń za ceną i dostawcy próbują sprzedawać towar niższej jakości. My możemy zapłacić więcej, ale chcemy mieć lepszą jakość. Stworzyłem nawet ze wspólnikiem firmę, która dostarcza dla nas np. co tydzień świeże owoce morza oraz hiszpańską wołowinę – wyjaśniał.

Krzysztof Janiszewski odniósł się również do pokolenia millenialsów. – Wydawałoby się, że pokolenie millenialsów jest przyzwyczajone do wydawania pieniędzy, ale tak nie jest. Przykładowo jego reprezentanci chodzą do Hali Koszyki, bo tam się można pokazać. To nie jest pokolenie, które stawia na jakość, ono jest bardzo słabo wyedukowane, jeśli chodzi o jakość jedzenia. Cena i chęć pokazania to są dla nich kryteria wyboru miejsca – mówił Krzysztof Janiszewski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH