REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Food Show 2017: W restauracjach coraz częściej można spotkać produkty regionalne

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 21:01
Food Show 2017: W restauracjach coraz częściej można spotkać produkty regionalne
Grzegorz Targosz, współautor bloga Gotowaniezpasja.pl, fot. PTWP

- W restauracjach coraz częściej pojawiają się produkty regionalne. W Krakowie można zjeść świetnego pstrąga ojcowskiego, deskę serów od lokalnych producentów. Warto dodać, że w większości są to produkty, które posiadają oznaczenia geograficzne, co gwarantuje ich jakość - mówił Grzegorz Targosz, współautor bloga Gotowaniezpasja.pl podczas debaty "Lokalność i regionalność jako przeciwwaga dla produkcji masowej" na Food Show 2017

REKLAMA

Zdaniem Grzegosza Targosza śródziemnomorska kultura jedzenia w restauracjach jest niedoścignionym ideałem, ale w Polsce jesteśmy jeszcze daleko od tego etapu.

- Obecnie mamy świetne produkty, dużo producentów regionalnych, ale jest problem z dostępnością. Pozytywne przykłady jak Małopolski Festiwal Smaku sprawia, że w różnych miastach można spotkać się bezpośrednio z producentem. Coraz więcej szefów kuchni pojawia się na tym festiwalu, gdzie może spróbować i porozmawiać z wytwórcami lokalnej żywności. Mam nadzieję, że dojrzejemy do takiej kultury, oby nie kosztem tego, że lokalność i regionalność przejdą w masowość. Na przykładzie Krakowa, w którym mieszkam, mogę powiedzieć, że w restauracjach coraz częściej pojawiają się produkty regionalne. Można zjeść świetnego pstrąga ojcowskiego, deskę serów od lokalnych producentów, w większości są to produkty, które posiadają oznaczenia geograficzne, co gwarantuje ich jakość. Musimy liczyć się z tym, że cena jest wyższa, ale coś za coś - dodaje.

Autor bloga Gotowaniezpasja.pl przyznał, że jako Polacy wciąż nadrabiamy zaległości z czasów PRL kiedy nie byliśmy nauczeni, aby jeść w restauracjach.

- Niekoniecznie musimy chodzić do restauracji codziennie, ale warto wybrać się raz na jakiś czas i zjeść coś naprawdę dobrego. Miejmy nadzieję, że nie będzie to "święto" obchodzone w ten sposób aby pójść do galerii handlowej i zjeść coś na szybko, tylko wybierzemy się na dobre jedzenie poparte dobrym winem. A mamy w Polsce coraz więcej dobrego, rodzimego wina - dodał.

Według Targosza Polacy coraz chętniej chodzą do restauracji, choć do ideału znanego z krajów basenu Morza Śródziemnego sporo nam jeszcze brakuje.

- Wszystko idzie w dobrą stronę, choć chyba nie jest to jeszcze ten moment, w którym jedzenie na mieście stanie się to nas naturalne, a jako konsumenci nie będziemy do końca patrzeć na cenę tylko na jakość produktu, który dostaniemy w zamian - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH