Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Food Show 2017: W restauracjach coraz częściej można spotkać produkty regionalne

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-03-2017, 21:01
Food Show 2017: W restauracjach coraz częściej można spotkać produkty regionalne
Grzegorz Targosz, współautor bloga Gotowaniezpasja.pl, fot. PTWP

- W restauracjach coraz częściej pojawiają się produkty regionalne. W Krakowie można zjeść świetnego pstrąga ojcowskiego, deskę serów od lokalnych producentów. Warto dodać, że w większości są to produkty, które posiadają oznaczenia geograficzne, co gwarantuje ich jakość - mówił Grzegorz Targosz, współautor bloga Gotowaniezpasja.pl podczas debaty "Lokalność i regionalność jako przeciwwaga dla produkcji masowej" na Food Show 2017

Zdaniem Grzegosza Targosza śródziemnomorska kultura jedzenia w restauracjach jest niedoścignionym ideałem, ale w Polsce jesteśmy jeszcze daleko od tego etapu.

- Obecnie mamy świetne produkty, dużo producentów regionalnych, ale jest problem z dostępnością. Pozytywne przykłady jak Małopolski Festiwal Smaku sprawia, że w różnych miastach można spotkać się bezpośrednio z producentem. Coraz więcej szefów kuchni pojawia się na tym festiwalu, gdzie może spróbować i porozmawiać z wytwórcami lokalnej żywności. Mam nadzieję, że dojrzejemy do takiej kultury, oby nie kosztem tego, że lokalność i regionalność przejdą w masowość. Na przykładzie Krakowa, w którym mieszkam, mogę powiedzieć, że w restauracjach coraz częściej pojawiają się produkty regionalne. Można zjeść świetnego pstrąga ojcowskiego, deskę serów od lokalnych producentów, w większości są to produkty, które posiadają oznaczenia geograficzne, co gwarantuje ich jakość. Musimy liczyć się z tym, że cena jest wyższa, ale coś za coś - dodaje.

Autor bloga Gotowaniezpasja.pl przyznał, że jako Polacy wciąż nadrabiamy zaległości z czasów PRL kiedy nie byliśmy nauczeni, aby jeść w restauracjach.

- Niekoniecznie musimy chodzić do restauracji codziennie, ale warto wybrać się raz na jakiś czas i zjeść coś naprawdę dobrego. Miejmy nadzieję, że nie będzie to "święto" obchodzone w ten sposób aby pójść do galerii handlowej i zjeść coś na szybko, tylko wybierzemy się na dobre jedzenie poparte dobrym winem. A mamy w Polsce coraz więcej dobrego, rodzimego wina - dodał.

Według Targosza Polacy coraz chętniej chodzą do restauracji, choć do ideału znanego z krajów basenu Morza Śródziemnego sporo nam jeszcze brakuje.

- Wszystko idzie w dobrą stronę, choć chyba nie jest to jeszcze ten moment, w którym jedzenie na mieście stanie się to nas naturalne, a jako konsumenci nie będziemy do końca patrzeć na cenę tylko na jakość produktu, który dostaniemy w zamian - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH